www.mevzuattakip.com.tr



Göreve Başlatılmayan İmam Hatip, Anayasa Mahkemesi Tarafından Haklı Bulundu


Hakkında yapılan bir soruşturma sonucu görevine son verilen ve aynı zamanda kamu davası açılan İmam Hatip’in, ceza davasının zamanaşımı nedeniyle ortadan kalkması üzerine yeniden göreve dönme isteğini içeren başvurusunun reddedilmesi ve açtığı davayı kaybetmesi üzerine yaptığı bireysel başvuru sonuçlandı. - 21.01.2016


Anayasa Mahkmesi, başvurucunun masumiyet karinesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Olayda;

-İmam Hatip olarak görev yapmakta iken, hakkında yapılan bir ihbar üzerine soruşturma başlatılarak görevine son verilmiştir. Aynı zamanda, ilgili hakkında kamu davası açılmıştır.

-İlgilinin görevine son verilmesi işlemine karşı açtığı dava reddedilerek kesinleşmiştir.

-İlgili hakkında açılan ceza davası ile ilgili olarak, zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılması yönünde karar verilmiştir.

-İlgili, ceza mahkemesi kararının ardından görevine dönmek için Diyanet İşleri Başkanlığına başvuruda bulunmuş ve başvurusu reddedilmiştir.

-Göreve dönme isteğinin reddi işlemine karşı açtığı dava, İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve temyiz ve karar düzeltme talepleri de Danıştay tarafından reddedilmiştir.

-İlgili, göreve son verilmeye dayanak yapılan ceza davasında zamanaşımından düşme kararı verildiği halde göreve başlatılmaması üzerine açtığı davada masumiyet karinesinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştur.

-Anayasa Mahkemesi, İdare mahkemesinin göreve başlatılmama üzerine açılan davada verdiği red kararını; ceza davasına konu suçun zamanaşımı nedeniyle ortadan kalkmış olmasının, suçun varlığını ortadan kaldırmayacağı yaklaşımına dayandırmasının, başvurucunun masumiyet karinesine saygı ilkesiyle bağdaşmayacağından hareketle, başvurucunun iddiasını kabul etti ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi Kararı için tıklayınız …

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA