www.mevzuattakip.com.tr



Gürültü Bariyeri Yapımı Projeleri İçin Belediyeler Destek


Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler için bisiklet yolu, yeşil yürüyüş yolu, çevre dostu sokak ve gürültü bariyeri projelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca finansal destek sağlanacak. - 21.09.2018


ANKARA (MTS) - Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planında; “Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler hedefi kapsamında bisiklet yolu (3000 km) ve yeşil yürüyüş yolu (3000 km), 60 km çevre dostu sokak ve 60.000 m²  gürültü bariyeri yapılması” işi yer almaktadır.  Bu kapsamda; ulaşımdan kaynaklanan gürültüye maruz kalan kişilerin beden ve ruh sağlığını koruyabilmek amacıyla gürültü maruziyetini azaltmaya yönelik 5 yılda 60 bin metrekarelik gürültü bariyeri yapımı için, belediyelere maddi destek sağlanacaktır.

Bahse konu destek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve İLBANK A.Ş. arasında imzalanan Protokol çerçevesinde sağlanacak olup, destekten faydalanmak üzere geliştirilecek projelerin toplam finansman miktarının oransal olarak en fazla %45'ine kadar hibe desteği sağlanabilecektir.

Gürültü bariyeri projeleri için başvurular aşağıda adresi verilen Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne yapılacaktır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Mustafa Kemal Mah. Eskişehir Devlet Yolu 9. km. 
No:278 Çankaya/ANKARA

GÜRÜLTÜ BARİYERİ PROJELERİ

GENEL HÜKÜMLER

1- Proje başvuruları, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Bakanlıkça uygun görüş verilmiş gürültü haritası ve eylem planı  olan büyükşehir/il belediyeleri tarafından; veya gürültü haritası tamamlanmış ve eylem planı çalışmasına başlanmış (% 80’i tamamlanmış) olan büyükşehir/il belediyeleri tarafından yapılacaktır.

2- Gürültü bariyerleri duruma özel tasarlanmalı ve uygulanmalıdır.

3- Gürültü bariyerinin etkinliğini garanti altına almak için modüller arasındaki birleşme noktalarında, köşelerde ve zemine destek sağlayacak şekilde yer kaplamasında oluşması muhtemel ses kaçaklarının önlenmesi gerekmektedir.

4- Önerilen projelerin içeriğinde akustik bariyerlerin kurulumu, mekanik yük ve akustik uygulanabilirlik konusunda değerlendirmelere yer verilmelidir.

5- Bariyerler için rüzgar ve statik yükün etkileri değerlendirilmelidir.

6- Gürültü bariyeri,  sesin kırılması ve sapması da hesaba katılacak şekilde dizayn edilmelidir.

7- Yağmur, kar ve tozun bariyerin akustik performansını etkilemeyeceği şekilde malzeme seçilmelidir.

8- Bariyerlerin bulunduğu alanda oluşması muhtemel trafik kazalarından hem bariyer hem de kişi ve araçların minimum düzeyde etkilenmelerine ilişkin değerlendirmeler yapılmalıdır.

9- Bariyerler, insanlar tarafından kullanılmakta olan şehirleşmiş bölgelerde önemli görüş açılarını engellemeyecek şekilde tasarlanmalıdır.

10- Gürültü bariyerleri hava sirkülasyonunu olumsuz yönde (ısının artması, havalandırma olmaması, yanmalı motorlu araçların gazlarının birikmesi v.b.) etkilememeli ve yüksek miktarlarda hava kirleticilerinin yoğunlaşmasına sebep olmamalıdır.

11- Bariyerlerin, tarihi ve kentsel miras ile peyzajı bozacak uygulamalardan kaçınılacak şekilde tasarlanması gerekmektedir.

12- Gürültü kaynağının manzarasını keserek insanların o bölgede trafik olduğu yönündeki algısını mümkün olduğunca azaltabilecek şekilde sıkı ağaç ve çalı vejetasyonu seçimi yapılmalıdır.

13- Eksik evrakla yapılan başvurular proje sahibine iade edilecektir.

14- Proje başvuru dosyasında yer alan tüm bilgi, belge ve dokümanların doğruluğundan başvuru sahibi belediye sorumlu olacaktır.

İSTENİLEN EVRAKLAR

1- Başvuru ve talep yazısı

2- Kapsam ve gerekçe raporu ( Eylem planı esas alınacak)

3- İmzalı Encümen Kararı

4- Akustik etki derecesi hakkında detaylı bilgiler (Gürültüye maruz kalan insan sayısı ve gürültü azaltım rakamlarının önceki ve sonraki durumlarının kıyaslanması ve akustik etki derecesinin ortaya konması için yapılacak modelleme sonuçları ve ÇGDY Yönetmeliği sınır değerleri ile kıyaslanması)

5- Tamamlayıcı unsurlar hakkında bilgi (Diğer alınacak gürültü önlemleriyle yapılması öngörülen bariyerin etkileşimi, önlemlerin uygulanması)

6- Kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar (anket çalışmaları vb.) ve sonuçları (Kamuoyunun yapılacak uygulama ve önleme olumlu bakması ve şikâyet konusu olmaması)

7- Diğer plan ve politikalar ile olan ilişkisi (yerel ulaşım planı, şehir planlaması vb.)

8- Başvuruya ait Belediyesince hazırlanmış Proje, Keşif Özeti, Metraj Cetveli ve ilgili diğer dokümanlar

9- Proje ile İlgili Bakanlığımız haricinde alınan destek, yardım ve kredilere ilişkin bilgi ve belgeler.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA