www.mevzuattakip.com.tr



Hakkında Aylıktan Kesme Cezası Uygulan Memurun Maaşından Kaç Ay Kesinti Yapılır?


Bazı fiil ve hallerinden dolayı haklarında verilen disiplin cezalarının “aylıktan kesme cezası” şeklinde uygulandığı durumlarda, ilgili Devlet memurunun maaşından kesinti yapılmaktadır. - 26.12.2015


 Devlet memurları hakkında; kınama cezasının tekerrür şeklinde uygulanması veya aylıktan kesme cezasının aylıktan kesme cezası şeklinde uygulanması ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının bir alt ceza şeklinde uygulanması hallerinde ilgili memurun brüt aylığından kesinti yapılmaktadır. Öte yandan, 1/4’e ulaşmış memur hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanması gereken durumlarda da memurun brüt aylığından kesinti yapılmaktadır. 

Aylıkta kesilecek oran

Devlet memurunun işlediği disipline aykırı fiil ve hallerden dolayı;

-Hakkında verilen kınama cezaları nedeniyle tekerrür uygulamasına gidilmek suretiyle bir üst ceza olan aylıktan kesme cezası şeklinde uygulanacaksa,

-Hakkında verilen aylıktan kesme cezası, alt veya üst ceza şeklinde değil de yine aylıktan kesme cezası şeklinde uygulanacaksa,

-Hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının, geçmiş çalışmalarından dolayı bir alt ceza olan aylıktan kesme cezası şeklinde uygulanacaksa

memurun brüt aylığından 1/30 - 1/8 aralığında kesinti yapılır.

Ayrıca, 1/4’e ulaşmış olan memur hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası şeklinde uygulamaya gidilmesi gereken durumlarda, memurun brüt aylığından 1/4 - 1/2 aralığında kesinti yapılır.

Yukarıda belirlenen şekilde alt ve üst sınırları olan aylıktan kesmenin, en alt sınırların üzerindeki bir oranda olabilmesi için, ilgili ceza kararında bu durumun gerekçesinin (fiilin ağırlığı, birden fazla fiilin işlenmiş olması gibi hususlar gerekçe olarak ileri sürülebilir) belirtilmesi gerekecektir.

Öte yandan, aylıktan kesme cezası şeklinde yapılacak uygulamada, aylıktan kesilecek oranının cezaya ilişkin kararda mutlaka belirtilmesi ve oran belirtilmeden, “alt sınırdan ceza” ya da “üst sınırdan ceza” gibi ifadelere yer verilmemesi gerekir.

Aylıktan kesme zamanı ve süresi

Aylıktan kesme cezası şeklinde uygulama yapılması yönünde işlem tesis edildiğinde, bu uygulamaya ilişkin cezanın ilgili memura tebliği tarihini takip eden aybaşında, memurun aylığından kesinti yapılır.

Bu tarihte maaştan kesinti yapılmamış olması, daha sonraki aylarda kesinti yapılamayacağı anlamına da gelmemektedir. Kamu alacaklarına ilişkin zamanaşımı kuralları çerçevesinde değerlendirilecek olan aylıktan kesme cezası uygulamalarının sonraki aylarda maaştan kesilmesi yoluna gidildiği hallerde, aylıktan kesilecek tutarın cezanın verildiği tarihi takip eden aybaşındaki rakamlara göre belirlenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Aylıktan kesme cezası uygulamalarında, ilgili memurun sadece 1 maaşı üzerinden kesinti yapılır. Ayrıca, yapılacak kesintinin bölümlere ayrılarak farklı aylarda kesilmesi de söz konusu olmaz.

Memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA