www.mevzuattakip.com.tr



Hangi Kadrolara Atanırken Memuriyet Dışı Hİzmetlerin Tamamı Değerlendirilir?


Devlet memurlarının yüksek öğrenim gördükten sonra özel sektörde veya serbest olarak geçirmiş oldukları hizmet süreleri, torba kadrolara atanırken, atama yapılacak unvanlara göre kısmen veya tamamen değerlendirilebilmektedir. - 09.06.2016


HANGİ KADROLARA ATANIRKEN MEMURİYET DIŞI HİZMETLERİN TAMAMI DEĞERLENDİRİLİR?

Devlet memurlarının yükseköğrenim gördükten sonra özel sektörde veya serbest olarak geçirmiş oldukları hizmet süreleri, torba kadrolara atanırken, atama yapılacak unvanlara göre kısmen veya tamamen değerlendirilebilmektedir.

Bazı unvanlara ait torba kadrolara atanmada, yükseköğrenim sonrası memuriyet dışı hizmet sürelerinin tamamının dikkate alınması, daha önce memuriyette hiç bulunmamış olanların da üst düzey kadrolara atanabilmesine imkan vermektedir.

Torba kadrolara atanma

Sağlık Hizmetleri Sınıfı ile Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı dışındaki (Yardımcı Hizmetler Sınıfını da dışarıda tutabiliriz) hizmet sınıflarına ait unvanlarda ilk dört dereceli kadrolara, derece yükselmesindeki süre şartı aranmaksızın, yapılacak atamalarda aranan hizmet süresi şartına, ilgililerin memuriyet dışı hizmet süreleri de dahil edilebilmektedir.

Öte yandan, torba kadrolara atanabilmek için yüksek öğrenim mezunu olunması ve atama yapılacak kadronun derece ve ek göstergesi itibariyle aranan hizmet süresi şartına sahip olunması da gerekmektedir.

Hizmet süresi şartı

Ek göstergesi 5300 ve daha yukarı olan torba kadrolara atanacaklarda en az 12 yıl; 1 ve 2 nci derecelerde ek göstergesi 5300’den az olan torba kadrolara atanacaklarda en az 10 yıl; 3 ve 4 üncü dereceli torba kadrolara atanacaklarda ise en az 8 yıl hizmet şartı aranmaktadır. Öte yandan, 4 yıldan az süreli yükseköğrenim mezunları için ise söz konusu hizmet süresinin 2 yıl daha fazla olması gerekmektedir.

Torba kadrolara yapılacak atamalarda hizmet süresi hesaplaması yapılırken, memuriyet dışında yükseköğrenim mezunu olarak özel sektörde veya serbest olarak geçirilen hizmet süreleri de değerlendirmeye alınmaktadır.

Özel sektörde veya serbest olarak geçirilen hizmet sürelerinin genellikle sadece 3/ 4’ü (bu oran en çok 6 yıl olabiliyor), torba kadrolara atanmada değerlendirilirken, bazı unvanlara yapılacak atamalarda ise bu sürelerin tamamı göz önünde bulundurulmaktadır.

Memuriyet dışı hizmetlerin tamamının değerlendirildiği durumlar

Bazı unvanlara ait kadrolara torba kadro (68/B) uygulaması kapsamında yapılacak atamalarda, yükseköğrenim sonrası özel sektörde ve serbest olarak geçirilen hizmet sürelerinin tamamı hizmet süresi hesabına dahil edilmektedir.

657 sayılı Kanunda yer alan düzenlemeye göre, Başbakanlık ve bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında;-Müsteşar

-Müsteşar yardımcısı

-En üst yönetici konumundaki genel müdür

-En üst yönetici konumundaki başkan kadrolarına yapılacak atamalarda, ilgililerin yükseköğrenim gördükten sonra yurt içinde ya da yurt dışında özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürelerin tamamı hiçbir sınırlamaya tabi olmadan, 68/B kapsamında yapılacak atamalarda değerlendirilir.

Örneğin, bir kişinin lisans mezuniyeti sonrası özel sektörde 12 yıl hizmet süresi varsa;

*3 üncü dereceli Bilgisayar İşletmeni kadrosuna (68/B kapsamında) atanabilmesi için en az 2 yıl memuriyetinin (ya da memuriyet gibi değerlendirilen hizmetlerinin) olması gerekir.

*1 inci derece Müsteşar kadrosuna (68/B kapsamında) atanabilmesi için daha önce memuriyet hizmetinin bulunması gerekmez.   

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA