www.mevzuattakip.com.tr



Hangi Süreler Memurun Yıllık İzin Hakkından Mahsup Edilir?


Devlet memurlarına hizmet süresine bağlı olarak 20 veya 30 gün süre ile yıllık izin kullanma hakkı tanınmış olmakla birlikte, yıllık izin süresinden bazı sürelerin indirilmesi de söz konusudur - 21.03.2017


Yıllık izin süresi

Hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olan memurların yıllık izin süresi 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olan memurların yıllık izin süresi ise 30 gündür.

Yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılan öğretmenlere (idari görevleri yürütenler hariç) ayrıca yıllık izin kullanma hakkı tanınmamıştır.

Birbirini izleyen iki yıla ait yıllık izin hakkının birlikte kullanılması mümkün olabilirken, (içinde bulunulan takvim yılına ve bir önceki takvim yılına ait yıllık izin süreleri hariç) önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşmektedir. İzinleri birleşmiş olan memurun yıllık izin kullanması durumunda, devreden izin sürelerinden başlanarak izin süreleri düşürülür.

Yıllık izinden düşülen süreler

Hamilelik, doğum, çocuk, evlenme ve ölüm mazeretlerine istinaden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen sürelerle kullanılabilen mazeret izinlerinden ayrı olarak, herhangi bir nedenle mazeret izni isteyen memura; merkezde atamaya yetkili amirin, ilde valinin, ilçede kaymakamın ve yurt dışında ise diplomatik misyon şefinin takdirine bağlı olarak mazeret izni verilebilmektedir.

Bu şekilde amir takdiriyle mazeret izni, bir takvim yılında en çok 10 gün süre ile verilebilir. Ancak, amir takdiriyle toplam 10 gün mazeret izni kullanan memura, talep etmesi (öğretmen kadrosunda olanlar talep edemez) halinde, aynı takvim yılında aynı şekilde en çok 10 güne kadar yeniden mazeret izni verilebilir.

Amir takdiri ile verilen mazeret izinleri toplamının bir takvim yılında 10 günü aşması durumunda, aşan süreler ilgili memurun yıllık izin hakkından indirilir. Bu uygulama dışında, yıllık izin süresinden başka bir sürenin düşülmesine imkan tanıyan her hangi bir düzenleme söz konusu değildir.

Öte yandan, memura tanınan bir hak olmamakla birlikte gün içinde kullanılan saatlik (idari) izin sürelerinin, toplanarak yıllık izinden düşülmesine ise imkan tanınmamıştır.

 

Kaynak:  memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA