www.mevzuattakip.com.tr



Hizmet Birleştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?


Sosyal Güvenlik Kurumu ( SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ) hizmet birleştirme işlemleri nasıl ve nereye yapılır, hizmet birleştirme işlemleri ne kadar sürer, hizmet birleştirme dilekçesi örneği ve ilgili bilgiler yazımızda. - 30.10.2015


Sosyal Güvenlik reformu yapılmadan önce, yani 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayısı Sosyal Güvenlik Kanunu ile ülkemiz tanışmadan önce üç farklı sosyal güvenlik kuruluşu faaliyet göstermekteydi. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olarak vereceğimiz bu üç farklı kurumda geçen süreler hizmet birleştirmesi ile beraber birlikte değerlendiriliyordu.

Şayet kişi çalışma hayatı süresinde birden fazla kuruma bağlı olarak çalışmış ise hizmet birleştirme yapılır. Hayatımıza 2008 yılında giren Sosyal Güvenlik Reformu ile SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı tek çatı altında yani Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleşti. Böylelikle hizmet birleştirme kanunu da yürürlükten kaldırılmış oldu.

Ancak Sosyal Güvenlik Reformu hayata geçirilmeden önce sigortalı olan kişiler için durum daha farklı. Bu şahıslar şayet birden fazla Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışmış ise emekliliklerinden önce hizmet birleştirmesi yapmaları gerekmektedir. Hizmet birleştirme nasıl yapılır, hizmet birleştirme işlemleri nelerdir, hizmet birleştirme dilekçe örneği ve hizmet birleştirme hakkında merak ettiklerinize haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.

Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

Hizmet birleştirmesinde ;

• T.C. Emekli Sandığına,
• Sosyal Sigortalar Kurumuna,
• Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumuna,
• 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununu geçici 20 inci maddesine göre kurulan emekli sandıklarına, tabi çalışmalar dikkate alınır.

Hizmet birleştirme işlemleri yapılırken her sene 360 gün ve her ay 30 gün olarak kabul edilmektedir. Hizmet birleştirme işlemleri sonunda hizmet sürelerinin toplamına, itibari hizmet süreleri, prim ödenmemiş süreler ve aynı tarihlere rastlayan süreler eklenmemektedir. Görevden dolayı meydana gelen herhangi bir malullük ve ölüm ile iş kazaları ve meslek hastalıkları halinde hizmet birleştirme işlemleri uygulanmaz. SGK hizmet birleştirme başvurusu sigortalı şahsın, malullük, yaşlılık, ölüm yada emekliliği halinde aylığa hak kazanması koşulu ile gerçekleştirilmektedir.

Hizmet birleştirme işlemleri süresi ne yazık ki halen çok uzundur. Bu sebepten dolayı emekli olmadan 1 sene önce yapmanız yararınıza olacaktır. Daha sonra hizmet birleştirme sonucunda size çıkartılan yada çıkartılacak olan Bağ-Kur prim borcu veyabasamak intibakı farkını öderseniz çok daha hızlı emekli olabilirsiniz.

Sırayla Hizmet Birleştirme İşlemleri

Hizmet birleştirmesi Sosyal Güvenlik Sisteminde, hizmet bütünlüğü ve kurum bütünlüğünü sağlamak için yapılmaktadır. Örneğin 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nda son 7 yıl içerisinde hangi kuruma daha fazla prim ödemesi yapılmış ise emeklilik işlemleri o kurum üzerinden yürütülmektedir. Son 7 sene içerisinde en fazla BağKur’a prim ödemesi yapılmış ise Bağkur, Emekli Sandığına prim ödenmiş ise Emekli Sandığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödenmiş ise Sosyal Güvenlik Kurumu kanunu uygulamaları çerçevesinde emeklilik tahsis işlemleri yapılır.

Eğer emeklilik tahsis işlemleri başvurusu yapmadan önce bunların birleştirilmesi yada üç ayrı gruba prim ödenmiş ise bunların birleştirilmesi gerekir. Emeklilik işlemleri yapılırken bu işlemleri süresi uzayacağı için emeklilik tahsis işlemlerinin sonlanması gecikebilir. Dolayısıyla kişinin farklı farklı kurumlara prim ödemesi söz konusu ise emeklilik işlemleri başlamadan önce hizmet birleştirmesi yapmak gereklidir. Bunu aşağıda bulunan dilekçe örneği ile kuruma başvuruda bulunarak gerçekleştirebilir.

Hizmet Birleştirme Dilekçesi Örneği

Aşağıda bağlantı sayesine indirebileceğiniz hizmet birleştirme dilekçesi örneğini bizzat yada posta yolu ile bağlı bulunduğunuz kuruma iletmeniz gerekmektedir.

Hizmet Birleştirme Dilekçesi İndirmek için TIKLAYIN

Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet birleştirme işlemleri nelerdir, hizmet birleştirme nasıl yapılır, hizmet birleştirmesi dilekçe örneği ve hizmet birleştirme hakkında merak ettiklerinize bu haberimizde yer vermeye çalıştık. Konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA