www.mevzuattakip.com.tr



Hizmet Sınıfından Dolayı İlave İlerleme Yapmış Memurun Sınıf Değiştirme Durumu


MTS - Meslekleriyle ilgili hizmet sınıfından genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleriyle ilgili sınıfa geçmeleri mümkün olan ve daha önce bulundukları hizmet sınıfında ilave ilerleme yapmış olan Devlet memurları hakkında, ilave ilerleme nedeniyle yeni hizmet sınıflarında nasıl bir işlem yapılacağı konusunda tereddüt yaşanabilmektedir. - 23.11.2015


Devlet memurlarının sınıf değiştirmesi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların sınıf değiştirmek suretiyle kadro derecelerine eşit veya daha üst derecelerdeki kadrolara atanabilmelerine imkan tanımaktadır.

Sınıf değiştirecek memurların, geçecekleri sınıf ve görev için ilgili mevzuatta aranan nitelikleri taşımaları şart olup, eski sınıflarına ait derecelerin kademelerinde geçirdikleri süreler yeni sınıflarındaki derecelerinde de dikkate alınmaktadır.

Sınıf değişikliği, memurun mesleği ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından mesleği ile ilgili sınıfa geçme şeklinde olabilir.

Sınıf değişikliğinde, memurun atamasının eski görev ve unvanına eşit şekilde yapılması şart değildir.

Eski sınıfından dolayı ilave kademe/derece almış olanlar

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi hükümleri çerçevesinde, bazı hizmet sınıflarında görev alacak memurlar hakkında, ilgili hizmet sınıfında bulunmalarından dolayı kazanılmış hak aylıkları bakımından ilave kademe ilerlemesi ve/veya derece yükselmesi uygulanmaktadır.

Bu şekilde ilave kademe ilerlemesi ve/veya derece yükselmesi yapmış olan memurun sınıf değiştirmesi de mümkün olabilmektedir.

657 sayılı Kanunun 71 inci maddesinin son fıkrasında göre; eski sınıfında, görev alacağı yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece/kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerlemeleri, eski sınıflarında kazandıkları derece ve/veya kademelere tekabül eden süre kadar uzatılmaktadır. Ayrıca, bu süre tamamlanıncaya kadar, memur sınıf değiştirirken bulunduğu kazanılmış hak aylık derece/kademesinde kalır ve kademe ilerlemesi yapamaz.

Öte yandan, eski sınıfından dolayı kazanılmış hak aylığı bakımından almış olduğu ilave kademe ve/veya derecelerin, sınıf değiştiren memurun derece/kademesinden indirilmesi ise söz konusu değildir.

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA