www.mevzuattakip.com.tr



İçişleri Bakanlığından Sulama Birliklerindeki Sözleşmeliler İçin Geciken Uygulama


İçişleri Bakanlığının, sulama birliklerinden gelen sözleşmeli personel hizmet sözleşmelerini geri çevirmesi üzerine, MİARGEM Başkanı Halil Memiş'in yaptığı açıklama aşağıya alınmıştır... - 24.02.2014


Bilindiği üzere, Sulama Birlikleri 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanuna tabi oldukları dönemde, anılan Kanunun 22 nci maddesi hükmü delaletiyle 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre sözleşmeli personel çalıştırılması imkanı bulunmaktaydı.

Gerek bu hüküm ve gerekse 5620 sayılı Kanun uygulaması sonucu sulama birliklerinde sözleşmeli statüye geçen veya sözleşmeli statüde çalışmaya başlayanların durumu, 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununun yürürlüğe girmesiyle tartışmalı duruma düşmüştür.

25.01.2012 tarihinde kaleme alınan makalede, ancak bu tarihten önce de değişik vesilelerle dile getirdiğimiz üzere;

"Birliklerin 5355 sayılı Kanuna tabi oldukları dönemde çalıştırdıkları sözleşmeli personeli aynı şartlarla istihdam etmeye devam edecekleri, ancak yeni sözleşmeli personel istihdam edemeyecekleri yönündeki hükmün uygulanmasında tereddütler vardır.

Yeni sözleşmeli personel istihdam edilmeyeceği konusundaki hükümde tereddüt yoktur. Ancak, mevcutların devam ettirilmesinde izaha muhtaç hususlar vardır. Bilindiği üzere sözleşmeli personelin ücretleri 5393 sayılı Kanunun 49. Maddesine göre tespit edilmekte ve işlemler bu madde hükmüne göre yürütülmekteydi. Peki, devam edebileceği hüküm altına alınan sözleşmeli personelin ücretleri neye göre belirlenecektir? Bunlarla, sözleşmeleri bittikten sonra yeniden sözleşme yapılabilecek midir? Bunların süresi bitince, yeni sözleşme yapılacak ise hangi hükümlere göre yapılacaktır?

Kanaatimizce, Kanunun geçici 1. maddesindeki hüküm, sözleşmelerinin devam ettiği süre ile sınırlıdır. Diğer bir ifade ile Kanundaki düzenleme ile sözleşmeliler kaderlerine terkedilmiştir. Çünkü, bilindiği üzere sözleşmeler yıllıktır ve yıl sonunda yenilenmediği takdirde sona ermektedir. Yeni sulama birliklerinin de, sözleşmeli personel istihdam edebileceği yönünde hüküm bulunmadığı için, sözleşmeleri sona erince bu personelin görevleri de sona erecektir. Eğer bunun bu şekilde olmaması isteniyor ise, bununla ilgili bir yasal düzenleme yapılmalıdır."

Tespitlerimiz bu olmasına rağmen, ne yazıkki sulama birliklerinde sözleşmeli olarak çalışan personelle yapılan sözleşmeler İçişleri Bakanlığına gönderilmeye, İçişleri Bakanlığı da gönderilen bu sözleşmeleri geri çevirmemeye veya herhangi bir açıklama yapmamaya devam etmiştir. Taki, 2014 yılına kadar.

İçişleri Bakanlığına gönderilen sözleşmelere karşı Bakanlığın sessiz ve kayıtsız kalması ve bu yıl olduğu gibi geri çevirmemesi, sulama birliklerinde istihdam edilen sözleşmeli personellerde, kendilerinin hala 5393 sayılı Kanuna tabi oldukları yönünde güçlü bir kanaate yol açmıştır.

Aşağıda verdiğimiz yazı ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, gönderilen bir sözleşmeyi geri çevirmiştir.

Yukarıda daha önce yaptığımız tespitlerde olduğu gibi, bugünde aynı düşünüyor olmamıza karşılık, sulama birliklerinde çalışan ve 6172 sayılı Kanundan önceki dönemden bu tarafa çalışmaya devam eden sözleşmeli personelin durumu ile ilgili olarak, şimdiye kadar her aşamada ve sürekli olarak, bu personelin önceki haklarıyla aynen devam ettiklerini ifade eden başta DSİ yetkilileri ve diğer ilgililer gereğini yapmalı, 2012 de ifade ettiğimiz gibi, sözleşmelilerin durumunu yasal bir statüye net bir şekilde kavuşturmalı ve hatta diğer sözleşmeli personele verilen kadro hakkından onların da yararlanması için girişimlerde bulunmalı ve sonuç almalıdırlar.

Belki bu şekilde, şimdiye kadar yaptıkları yanıltıcı açıklamaların ve oyalamaların bir nebzede olsun karşılığını vermiş olurlar.

Bu konu ile ilgili yapılması gerekenleri, yürürlükteki hukuki metinler çerçevesinde ifade etmeye çalışacağız. Gerçi, yürürlükteki hukuki metinlere uygun olarak ifade ettiğimiz hususlar, ne yazık ki, hukuki anlamda gerçek olmayan ve uygulanması imkanı bulunmayan hususları ifade eden bir çok zatı muhteremin bulunması karşısında, bizim söylediğimiz bazı doğrular yıllar sonra sonuçlarını vermiş olsa da,  ne yazık ki birçok ilgiliyi üzmektedir.

Bu konudaki temennimiz, zamanında dile getirdiğimiz doğruların dikkate alınması ve çözüm noktasında gerekli girişimlerde bulunulmasıdır.

En kısa zamanda, DSİ gerekli girişimlerde bulunmalı, Devlet Personel Başkanlığından gerekli görüşler alınmalı ve söz konusu sözleşmeli personelin hangi statüde ve nasıl çalışmaya devam edecekleri ortaya konmalıdır.

Kaynak: www.miargem.org.tr


Açıklamaya Gerekçe Olan Yazı:

 



T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

Sayı: 93127266-262.02.03-2450                                                                    04/02/2014

Konu:  Sözleşmeli personel

 

....................... VALİLİĞİNE

(İl Mahalli İdareler Müdürlüğü)

 

İlgi      : a) 27/01/2014 tarihli ve 1886 sayılı yazınız,

              b) .................. Sulama Birliğinin 29/01/2014 tarihli ve 43 sayılı yazısı.

İliniz ............. ve .................. Sulama Birliklerinin sözleşmeli personel istihdamına ilişkin ilgi (a) ve (b) yazılar ile ekleri incelenmiştir.

22/03/2011 tarihli ve 27882 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu’ nun “Değiştirilen, Yürürlükten Kaldırılan ve Uygulanmayacak Hükümler” başlıklı 21 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan;

 “26/05/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’ nun 19 uncu maddesi ile düzenlenen Sulama Birlikleri, Mahalli İdari Birlikleri kapsamından çıkarılmıştır.

Aynı Kanunun “Mevcut Birlikler” başlıklı Geçici 1 inci maddesinde ise;

“Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 26/05/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununa göre kurulmuş olan sulama birlikleri on sekiz ay içinde durumlarını bu Kanuna uygun hale getirmek zorundadır. Aksi takdirde bu birliklerin tüzel kişiliği kendiliğinden sona erer ve bu birlikler valinin görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında; yetkililerinden oluşan tasfiye komisyonu tarafından en geç iki ay içinde tasfiye edilir. Birliğin tüm hak, alacak, borç ve 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ na tabii olmayan personeli ile birliğe ait taşınır ve taşınmazlar bu Kanuna istinaden kurulan yeni birliğe devrolunur.

Kurulmuş olan sulama birliklerinde 657 sayılı Kanuna tabii olarak çalışan personel, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilecek ihtiyaca göre kadroları ile mükteseplerine uygun olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilir.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş olan birliklerde sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, mevcut statüleri ile istihdam edilmeye devam olunur. Birlikler, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren mevcut statüleri devam edenler dışında yeni sözleşmeli personel istihdam edemezler.

Bakanlık DSİ’nin teklifi üzerine “Birliklerin, bu maddeye göre yeniden kurulmaları sırasında görev alanlar da değişiklik yapmaya yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde; 6172 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesine göre alanına girmediğinden, ilgi yazı ve ekleri iade edilmiştir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

                                                                                                               Mustafa YILDIZ

                                                                                                                       Bakan a.

                                                                                                          Genel Müdür Yardımcısı


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA