www.mevzuattakip.com.tr



İller Bankası Payları Erken Göndermezse, Bazı Belediyeler Aylıkları Ödeyemeyecek


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısında yaptığı açıklamadan sonra, Hazine ve Maliye Bakanlığı da bir genelge yayınlayarak, kamuda çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin aylıklarının 8 Temmuz’da ödeneceğini duyurdu. Ancak, belediyeler İller Bankası payları erken yatırmazsa ödeme yapamayacak. - 30.06.2022


Yayınlanan genelge belediyeleri de kapsamakta, dolayısıyla maaş, aylık ve ücretleri erken ödeyecek kurumlar arasında belediyeler de yer almaktadır.

Birçok belediye çalışanlarının aylıklarının büyük bir kısmını, hatta tamamını genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden ayrılan ve İller Bankası tarafından gönderilen paylarla karşılayabiliyor.

İller Bankası ise bu payları, genellikle her ayın 10’u mesai bitimine kadar belediyelerin hesaplarına yatırıyor.

 

Görüştüğümüz birçok belediye yetkilisi, İller Bankasının göndereceği pay hesaplarına yatırılmadan çalışanların aylıklarının tamamının ödenmesinin imkansız olduğunu ifade ediyorlar.

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz MİARGEM Başkanı Halil Memiş, benzer sıkıntıların kendilerine de ulaştığını, ancak İller Bankasının payları aktarmak için ayın 10’unu beklemesine gerek olmadığını belirtti. Memiş; “Payların ödenmesine ilişkin hususları düzenleyen İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden PayVerilmesi Hakkında Kanun’a göre, İller Bankası payları göndermek için her ayın 10’unu beklemek zorunda değildir. Bu tarih, payların gönderileceği en son tarihtir. Kanunda, bu payların en geç ayın 10’u mesai bitimine kadar gönderileceği yer almaktadır. Bu nedenle, İller Bankası belediyelerin ve tabii ki belediye çalışanlarının mağdur olmaması için payları Temmuz’un 10 undan önce hatta, 8 inden önce belediyelerin hesaplarına yatırmalıdır. Hukuken mümkün olan bu aktarma sağlanmalı, belediyeler ve çalışanları mağdur edilmemelidir.” dedi.

 


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA