www.mevzuattakip.com.tr



İş Sahiplerine Karşı Tutum ve Davranıştan Dolayı Memura Hangi Ceza Verilir?


Görevlerini yerine getirirken iş sahiplerine karşı olan tutum ve davranışlarından dolayı, Devlet memurlarına disiplin cezası da verilebilmektedir. - 02.03.2017


Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre hangi disiplin cezalarının verilebileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinde düzenlenmiştir.

Kanunda, Devlet memurlarına disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve haller arasında “İş sahiplerine karşı kayıtsızlık gösterme veya ilgisiz kalma” fiiline de yer verilmiştir.

İş sahiplerine ilgisiz davranmanın cezası

657 sayılı Kanun, “iş sahiplerine karşı kayıtsızlık gösterme veya ilgisiz kalma” fiillerini işleyen memurlar hakkında uyarma cezası verilmesini öngörmüştür.

Memur hakkında verilen Uyarma Cezasının uygulaması; görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile memura bildirilmesi şeklinde olur.

Öte yandan, iş sahiplerine karşı kayıtsızlık gösterdiği veya ilgisiz kaldığı için uyarma cezası alan memur, bu cezanın özlük dosyasından silinmesi için geçmesi gereken 5 yıllık süre içinde aynı fiili yeniden işlerse, hakkında bir derece daha ağır olan kınama cezası uygulanır.

 

Kaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA