www.mevzuattakip.com.tr



İşçi, Taşınan İşyerine Gitmek Zorunda Mı?


4857 sayılı İş Kanununun 22. maddesine göre işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. - 31.05.2016


İşçi, Taşınan İşyerine Gitmek Zorunda Mı?

Yazılarınız sayesinde birçok bilgi sahibi oldum. Aklıma takılan bir konu var. Bizim ofis İzmir’den Turgutlu’ya taşınıyor. Bu haber bize sonradan verildi ve ben buradaki düzenimi bırakmak istemiyorum. Sonuçta herkesin bir yerde düzeni var. Ortada bir sözleşme yok, ben de fevri davranıp ortalığı kızıştırmak istemiyorum. Bir de 2014 yılında şahıs firmasından limited şirkete geçiş yaptık ve beni oradan alıp şirkete aktardılar. Sigorta geçmişime baktığımda 2014 yılında çıkış ve giriş gözüküyor. Ama ben 3 yıllık sigortalıyım ve yılsonu 4. yıla giriş yapacağım. Bu konuda bana nasıl bir yol gösterebilirsiniz? Ben bu durumu istemiyorum desem ve geçmiş dönemdeki çıkışa itiraz edip, 3 yıllık tazminatımı alabilir miyim? Alabilirsem bu 3 yıllık tazminat nasıl hesaplanacak? Gökhan Yılmaz

4857 sayılı İş Kanununun 22. maddesine göre işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.

İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 4857 sayılı İş Kanununun 17 ile 21. madde hükümlerine göre dava açabilir.

Kanun maddesinde esaslı değişikliğin tanımına yer verilmemiş. Ancak iş sözleşmesinde işçinin, işverenin başka işyerlerinde görevlendirilebileceğine ilişkin hüküm yoksa ve işyeri bulunduğu ilin büyükşehir sınırları dışında bir yere taşınıyorsa, çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu durumda değişikliğin işveren tarafından yazılı olarak bildirilmesi ve sizin tarafınızdan da altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmesi gerekir. Aksi halde değişiklikler sizi bağlamaz. Bu durumda işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak veya bildirim süresine ilişkin ücretinizi ihbar tazminatı olarak ödemek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda kıdem tazminatının da ödenmesi gerekir.

İradeniz dışında yapılan ferdi işletmeden limited şirkete geçiş nedeniyle ferdi işletmede geçen hizmet sürenizin de kıdem tazminatı hesabına dahil edilmesi gerekir. Her iki işletmedeki toplam çalışma sürenizin her tam yılı için 30 günlük son ücretiniz üzerinden, bir yıldan artan süre için de oransal olarak kıdem tazminatı hesaplanması gerekir.

50 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Bağ-Kur girişim 1 Aralık 1986, terk 5 Ekim 1996. SSK girişi 1 Mayıs 1998 ve şu an SSK’lı çalışıyorum. Doğum tarihim 1 Aralık 1968. Ne zaman emekli olabilirim? Mustafa Mutluay

4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 prim günü ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. En az 5375 prim günüyle 50 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2018 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız.

Kaynak : Yaklaşım / Sezgin Özcan-memurlar.net


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA