www.mevzuattakip.com.tr



İşverene Kötü, İşçiye İyi Haber


Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı ve işverenlerden prim alırken sigortalının çalışması karşılığı aldığı ücreti dikkate almaktadır. Sigortalının aldığı ücret ise İş Kanununa göre asgari ücretten az olamaz. - 14.02.2017


Bu bilgi ışığında sigortalı priminin hesabımda en az asgari ücretin brütü üzerinden prim hesabı yapılırken, SGK tarafından prim alınacak en yüksek kazancın hesabında ise asgari ücretin brütünün 6,5 katı dikkate alınarak prim hesabı yapılmaktaydı. Eğer sigortalının aldığı ücret asgari ücretin 6,5 katından fazla ise aşan kısım üzerinden prim alınmamaktaydı. Bu durum işveren açısından olumlu algılanmakta iken işçi ve SGK açısından olumsuzluk olarak kabul edilmekteydi. Ülkemizde asgari ücretin brütünün 6,5 katını aşan miktarda ücret alan sigortalıların sayısı yaklaşık 250.000 kişiyi bulmaktadır. SGK, prim miktarını arttırmak için kanun değişikliğine giderek sigorta primine esas kazancın tavanının hesabında dikkate alınan asgari ücretin brütünün 6,5 katını, 7,5 katına çıkardı. Değişiklik 01.01.2017 tarihinde uygulamaya başlandı. Ocak/2017 ayının prim belgeleri 23 Şubat 2017 tarihine kadar SGK ya verileceğinden, aldıkları ücretler tavanı aşan sigortalıları çalıştıran işverenler, yapılan bu değişikliği esas alarak SGK ya bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

Yapılan bu değişiklikle SGK, prim aldığı ücret miktarını arttırmış olacağından aldığı primler de artacaktır. İşverenle yaptıkları sözleşme gereğince aldıkları ücretlerini net miktar üzerinden anlaşan işçileri bu değişiklikten olumsuz etkilemeyecek olup işverenden aldıkları ücretleri aynen almaya devam edeceklerdir. Ancak ücretlerini brüt ücret üzerinden anlaşan sigortalıların işverenden aldıkları ücrette kısmi bir azalma olacaktır. Bunun yanında yapılan bu değişiklik ile işçiler emekli olduklarında emekli maaşlarında bir artış olacaktır. Yani yapılan bu değişlik ile SGK ve sigortalılar kazançlı çıkarken işverenler yapılan bu değişlikten olumsuz etkilenecektir.

 

Kaynak: muhasebeweb.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA