www.mevzuattakip.com.tr



İtfaiye ve Zabıta Personelinin Nakdi Tazminat Kapsamına Alınması Teklif Edildi


Antalya milletvekili Çetin Osman BUDAK ve arkadaşları tarafından itfaiye ve zabıta personelinin 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına alınmasını öngören kanun teklifi verildi. - 18.11.2016


İTFAİYE VE ZABITA PERSONELİNİN NAKDİ TAZMİNAT KAPSAMINA ALINMASI TEKLİF EDİLDİ

Antalya milletvekili Çetin Osman BUDAK ve arkadaşları tarafından itfaiye ve zabıta personelinin 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına alınmasını öngören kanun teklifi verildi.

Teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile barış döneminde güven ve asayişi sağlamakla görevlendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, yol güvenliği sağlayan Emniyet personeli ile kaçakçılığın önlenmesi, hükümlülerin şevki, patlayıcı maddelerin imhası gibi alanlarda görevlendirilen personelin, görevleri sırasında yaralanmaları, hastalığa maruz kalmaları ya da ölümleri halinde ödenecek tazminatlar ve bağlanacak maaşla ilgili esaslar belirlenmektedir.

Kanun’da sayılan görevlerle benzerlik gösterse de itfaiye personeli ile zabıta olarak görev yapan personel, bu kapsamda yer almamaktadır.

İtfaiye personeli yangına müdahale süreçlerinde ciddi bir risk altına girmektedir. Bu kapsamda çok sayıda itfaiye görevlisi yaşamanı yitirmiş veya yaralanmıştır.

Zabıta olarak görev yapan personelin de zaman zaman görevlerini yerine getirirken, çeşitli saldırılara uğradıkları görülmektedir.

Yaralanma ve ölüm riski bulunan görevlerde çalışan kamu görevlilerinin, görevleri sırasında karşılaşabilecekleri olumsuzluklar konusunda, farklı yasal haklara sahip olması, adalet duygusunu zedelemektedir.

Yangına müdahale sırasında yaralanan bir kamu çalışanı ile yol güvenliği sağlarken yaralanan bir kamu çalışanı arasında ayırım gözetilmesi doğru değildir.

Kanun teklifi ile görevlerini yerine getirirken yaralanan veya yaşamını yitiren itfaiye personeli ile zabıta görevlilerine de benzer risk altında çalışan kamu personeline tanınan şekilde nakdi tazminat verilmesi ve aylık bağlanması öngörülmüştür.”

Teklifin metni:

NAKDİ TAZMİNAT VE AYLIK BAĞLANMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin a fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye aşağıdaki 6 ve 7 nci bentler eklenmiştir.

“a) İç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki ile zabıta kolluk hizmetleri ile itfaiye hizmetleri konularında görevlendirilen:

6.Zabıta Hizmetlerinde görev yapan çalışanlar

7.İtfaiye Hizmetlerinde görev yapan çalışanlar”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA