www.mevzuattakip.com.tr



Kamu Görevlileri Dikkat: Şubat Sonuna Kadar Mal Bildirimleri Yenilenmelidir


Rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele etmek amacıyla, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununda mal bildiriminde bulunması zorunluluğu getirenlerin, mal bildirimlerini Şubat 2025 sonuna kadar yenilemeleri gerekiyor. - 06.01.2025


 

Kanuna göre aşağıda sayılanlar mal bildiriminde bulunmak mecburiyetindedirler:

a) Her tür seçimle iş başına gelen kamu görevlileri ile Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar (Muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyeleri hariç).

b) Noterler.

c) Türk Hava Kurumunun genel yönetim ve merkez denetleme kurulu üyeleri ile genel merkez teşkilatında ve Türk Kuşu Genel Müdürlüğünde, Türkiye Kızılay Derneğinin merkez kurullarında ve Genel Müdürlük teşkilatında görev alanlar ve bunların şube başkanları.

d) Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluş veya alt kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüsleri (İktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, özel kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurları, işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri.

e) Siyasi parti genel başkanları, vakıfların idare organlarında görev alanlar, kooperatiflerin ve birliklerinin başkanları, yönetim kurulun üyeleri ve genel müdürleri, yeminli mali müşavirler, kamu yararına sayılan dernek yönetici ve deneticileri.

f) Gazete sahibi gerçek kişiler ile, gazete sahibi şirketlerin yönetim ve denetim kurulu üyeleri, sorumlu müdürleri, başyazarları ve fıkra yazarları.

Belediyelerde; belediye başkanı, meclis üyeleri, bağlı kuruluş yönetim kurulu üyeleri, memurlar ve sözleşmeli personel mal bildirimlerini yenilemek zorunda.

Mal Bildirimleri, Göreve Başlama, görev değişiklikleri, mal varlığında önemli artış ve belli periyotlarda veriliyor veya yenileniyor.

Görev başlangıcında mal bildirimleri şu zamanlarda verilir:

a) Yukarıda sayılan görevlere atanmada, göreve giriş için gerekli olan belgelerle birlikte (bu kişiler mal bildirimi vermedikçe atamaları yapılamaz.)

b) Bakanlar Kurulu üyeleri için, atamayı izleyen bir ay içinde.

c) Seçimle gelinen görevlerle, seçimin kesinleşme tarihini izleyen iki ay içinde.

d) Yönetim ve denetim kurulları ile komisyon üyeliklerine seçilen veya atananlar için, göreve başlama tarihini izleyen bir ay içinde.

e) Görevi sona erenler ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde.

f) Gazete sahibi gerçek kişiler ile gazete sahibi şirketlerin yönetim ve denetim kurulu üyeleri için, faaliyete geçme tarihini; sorumlu müdürleri, başyazarları ve fıkra yazarları için, bu işe veya görevlerine başlama tarihini izleyen bir ay içinde.

g) Özel kanunlarına göre mal bildiriminde bulunması gerekenler için, kanunlarında öngörülen süre içinde.

Bazı durumlarda da, mal bildiriminde bulunmak sorunda olanlar, ek mal bildiriminde bulunurlar.

Yukarıda belirtilen Kanuna göre mal bildiriminde bulunması gerekenler, eşleri velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mal, hak, gelir, alacak ve borçlara münhasır olmak üzere ek mal bildirimi vermek zorundadırlar.

Aşağıda mahiyet ve miktardaki malın iktisabı ile hak, alacak veya gelir sağlanması veya borçlanılması, mal varlığında önemli değişiklik sayılır. Bu sayılanlar, aynı zamanda mal bildiriminin de konusunu oluşturur.

Buna göre; yukarıda sayılanların kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;

a) Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),

b) Kendilerine aylık ödenenler, net aylık tutarının beş katından; aylık ödenmeyenler ise Genel İdare Hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen net aylığın beş katından fazla değer ve tutarındaki;

1) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtları,

2) Hisse senedi ve tahvilleri,

3) Altın ve mücevheratı,

4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları,

5) Hakları, 

6) Alacakları,

7) Borçları,

8) Gelirleri

Bu sayılanlar hem mal bildirimine konu teşkil eder, hem de bunların iktisabı ile hak, alacak veya gelir sağlanması veya borçlanılması, mal varlığında önemli değişiklik sayılır.

Kanuna göre, yukarıda mal bildiriminde bulunma zorunluluğu belirtilen kişiler görevlerinde bulundukları, yani belirtilen görevlere devam ettikleri sürece, sonu (0) ve (5) ile biten yıların en geç Şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilemek zorundadırlar.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA