www.mevzuattakip.com.tr



Kamu Görevlilerine Ödenen Bir Tazminatın Miktarı 110 Kuruş Artacak


Yabancı dil bilgilerine ve bu bilgilerinden görevlerinde yararlanma durumuna göre kamu görevlilerine ödenen Yabancı Dil Tazminatının miktarı, 15 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak bazı personel için sadece aylık net "110 kuruş" artacak. - 24.06.2016


KAMU GÖREVLİLERİNE ÖDENEN BİR TAZMİNATIN MİKTARI 110 KURUŞ ARTACAK

Yabancı dil bilgilerine ve bu bilgilerinden görevlerinde yararlanma durumuna göre kamu görevlilerine ödenen Yabancı Dil Tazminatının miktarı, 15 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak bazı personel için sadece aylık net "110 kuruş" artacak.

ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonucuna göre 70-79 puan alarak (C) seviyesinde dil bildiği belgelenen kamu görevlilerine 2016 yılının ilk altı ayında ödenen net 22,04 TL tutarındaki Yabancı Dil Tazminatının miktarı, yılın ikinci yarısında 110 kuruş artarak aylık net 23,14 TL olacak.

Yabancı dil tazminatı

Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinden, bilinen her bir yabancı dil için kamu görevlileri tazminat alabiliyor.

ÖSYM; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az 2 defa, diğer diller için ise yılda en az 1 defa Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapıyor ve bu sınavlarda alınan puanlara göre ilgili personelin yabancı dil bilgi seviyesi belirleniyor.

YDS’de; 90-100 puan alanlar (A), 80-89 puan alanlar (B), 70-79 puan alanlar (C), 60-69 puan alanlar (D), 50-59 puan alanlar ise (E) seviyesinde yabancı dil biliyor sayılmakta ve (A), (B), (C) düzeylerinde yabancı dil bilenlere yabancı dil tazminatı ödenebilmektedir.

Tazminatın aylık net miktarı

Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar’da belirlenen gösterge rakamlarının aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle bulunan tutarlarda Yabancı Dil Tazminatı ödenmekte olup, bu tutardan sadece damga vergisi kesilmektedir. Öte yandan, ödenecek tazminatın miktarını, ilgili personelin yabancı dil bilgisinden görevi sırasında yararlanılıp yararlanılmadığı da etkilemektedir.

Buna göre, kamu görevlilerine yabancı dil bilgi seviyelerine göre 2016 yılının ikinci altı aylık döneminde ödenecek tazminatın net miktarı şöyle olacak:

PERSONEL

Yabancı Dil Tazminatının Aylık Net Miktarı

(A) Düzeyi (96-100 Puan)

(A) Düzeyi (90-95 Puan)

(B) Düzeyi

(C) Düzeyi

-Görevi sırasında yabancı dil bilgisinden yararlanılan

111,06 TL

83,30 TL

55,53 TL

27,77 TL

-Diğer

69,41 TL

69,41 TL

46,28 TL

23,14 TL

Kamu görevlilerinin yabancı dil bilgisinden görevi sırasında yararlanılıp yararlanılmadığı, ilgili personelin atamaya yetkili amiri tarafından verilen onayla belirlenir. Ancak, hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, daire başkanları ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetleri için yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), üniversite öğretim elemanları, öğretmenler ile mütercim ve tercümanlar ise amir onayı aranmaksızın, görevlerinde yabancı dil bilgilerinden yararlanılıyor sayılır.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA