www.mevzuattakip.com.tr



Kamudaki İşçilerin Nakli Sorunu


Daha önceleri de dile getirdiğimiz üzere, 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmemiş olmasına rağmen, esnek çalışma gereksiniminin bir sonucu olarak ve Yargıtay içtihatları doğrultusunda uygulamada sıklıkla karşılaşılır hale gelen hizmet sözleşmesinin devri, 6098 sayılı Yeni Borçlar Kanununun 429 uncu maddesinde düzenlenerek yasal bir zemine de kavuşmuştur. - 14.05.2017


Ancak yasal bir zemine kavuşan hizmet sözleşmesinin devri (işçi nakli) konusunun ne yazıkki haln kamu kesiminde uygulanmasında tereddütler yaşanmaktadır.

Hiç şüphe yok ki, kamuda istihdam edilen işçilere de 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri ile bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde Borçlar Kanununun hizmet sözleşmelerine ilişkin hükümleri uygulanmaktadır.

6098 sayılı Borçlar Kanununun “Sözleşmenin Devri” başlıklı 429 uncu maddesinde yer alan; “Hizmet sözleşmesi, ancak işçinin yazılı rızası alınmak suretiyle, sürekli olarak başka bir işverene devredilebilir. Devir işlemiyle, devralan, bütün hak ve borçları ile birlikte, hizmet sözleşmesinin işveren tarafı olur. Bu durumda, işçinin, hizmet süresine bağlı hakları bakımından, devreden işveren yanında işe başladığı tarih esas alınır.” Yönündeki hüküm dışındaki tüm hükümlerin kamuda çalışan işçilere de uygulandığını kabul etmek ancak buna karşılık sadece bu hükmü uygulamamak yasal bir düzenlemeyi göz ardı etmek demektir.

Kamu oyunda ihtiyaç olduğuna şüphe olmayan ancak uygulanmayan bir hususun uygulanabilirliğini ortaya koymak amacıyla, yıllar önce sitemizde yayınlanan bir değerlendirmeyi tekrar bilgilerinize sunuyoruz.

Mevzuat Takip Sistemi Editörü Sayın Halil Memiş tarafından kaleme alınan sözkonusu yazıya ulaşmak için tıklayınız.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA