www.mevzuattakip.com.tr



Kayyum Atanan Belediyelerin Yönetimi Nasıl Olacak?


1 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve kamuoyunda “belediyelere kayyım atama” olarak da bilinen 674 sayılı KHK düzenlemesine istinaden bazı il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarına görevlendirme yapılmaya başlandı. - 14.09.2016


KAYYUM ATANAN BELEDİYELERİN YÖNETİMİ NASIL OLACAK?

1 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve kamuoyunda “belediyelere kayyım atama” olarak da bilinen 674 sayılı KHK düzenlemesine istinaden bazı il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarına görevlendirme yapılmaya başlandı.

Bazı sebeplerle görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan ya da kamu hizmetinden yasaklanan veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliği sona eren belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi yerine yapılacak görevlendirmenin usulü ile bu belediyelerin yönetimi konusunda yeni uygulamalar getirildi.

Belediyelere kayyım atama

Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle; görevden uzaklaştırılması, tutuklanması, kamu hizmetinden yasaklanması, başkanlık sıfatının veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde yerlerine görevlendirme yapılacak.

Bu görevlendirme, büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı ve diğer belediyelerde ise vali tarafından belediye başkanı tarafından yapılacak.

Görevlendirilecek kişinin, belediye meclis üyesi ya da belediye personeli olması şartı aranmıyor. Seçilme yeterliğine sahip olması görevlendirme için yeterli.

Belediyenin yönetimi

Belediye başkanı veya başkan vekilinin bu şekilde görevlendirildiği (kayyım) belediyelerde;

**Bütçe ve muhasebe iş ve işlemleri valilik onayı ile defterdarlığa veya mal müdürlüğüne gördürülebilecek.

**Belediye meclisi,  başkanın çağrısı olmadıkça toplanamayacak.

**Meclisin, encümenin ve komisyonların görev ve yetkileri, belediye encümeninin memur üyeleri tarafından yürütülecek.

Öte yandan, belediye veya bağlı idarelerin yürüttüğü hizmetler, ilgili valilik tarafından; Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına, il özel idaresine veya kamu kurum ve kuruluşlarına gördürülebilir. Bu durumda yapılan veya yapılacak harcamalar, Valilik talebi üzerine Maliye Bakanlığı veya İller Bankası tarafından ilgili idare (belediye veya bağlı idaresi) payından kesilerek ilgili kurum ve kuruluşa gönderilir.

Ayrıca, imkanlarını terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanıldığı valilikçe belirlenen belediye veya bağlı idarelerin taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulur.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA