www.mevzuattakip.com.tr



KENDİSİNE TEBLİĞ EDİLEN EVRAKI ALMAYAN MEMURA CEZA VERİLİR Mİ?


Kendisine yapılmak istenen tebligatı almadığı (tebellüğden kaçındığı) için, kurumu tarafından hakkında disiplin hükümleri uygulanan Devlet memurlarına da rastlanmakta Devlet memurlarının, haklarında yapılan işlemlerle ilgili olarak kendilerine tebliğ edilen evrakları almak istemedikleri (tebellüğden kaçındıkları) durumlar da söz konusudur. Bu durumlarda, tebellüğden kaçınan memurlar hakkında bazı kurumlar disiplin cezası verme yoluna gitmektedir. - 30.08.2016


KENDİSİNE TEBLİĞ EDİLEN EVRAKI ALMAYAN MEMURA CEZA VERİLİR Mİ?

Kendisine yapılmak istenen tebligatı almadığı (tebellüğden kaçındığı) için, kurumu tarafından hakkında disiplin hükümleri uygulanan Devlet memurlarına da rastlanmakta Devlet memurlarının, haklarında yapılan işlemlerle ilgili olarak kendilerine tebliğ edilen evrakları almak istemedikleri (tebellüğden kaçındıkları) durumlar da söz konusudur. Bu durumlarda, tebellüğden kaçınan memurlar hakkında bazı kurumlar disiplin cezası verme yoluna gitmektedir.

Benzer bir olayda;

-Kendisine tebliğ edilmek istenen evrakları almaktan imtina ettiği için bir memur hakkında kınama cezası verilmiş ve ceza almış olması nedeniyle de bu memura teşvik ikramiyesi ödenmemiştir. 

-Hakkında yapılan bu işlemlerden dolayı, ilgili memur dava açmıştır.

-Davaya bakan idare mahkemesi, tebligattan imtina etmesinin bir hak olması nedeniyle, bu hakkın kullanılmasının disipline aykırı bir eylem olarak değerlendirilemeyeceğine ve kınama cezası verilmesi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetmiştir. Mahkeme ayrıca, tebellüğden kaçınma ile memurun görevi arasında başarı ve performans yönünden bir ilişkinin bulunmaması nedeniyle, teşvik ikramiyesi ödenmemesinde de hukuka uyarlık görmemiştir. 

-Konuyu temyiz aşamasında değerlendiren Danıştay 12.Dairesi ise, idare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçenin hukuk ve usule uygun olduğuna, bozulmasını gerektirecek bir sebebin bulunmadığına hükmederek, temyiz istemini reddetmiş ve idare mahkemesi kararını onamıştır. 

Danıştayın söz konusu kararı

Danıştay 12. Dairesinin 02/06/2016 tarihli ve 2016/919 E.  ,  2016/3523 K. Sayılı kararı

İstemin Özeti : .... olarak görev yapan davacının, kınama cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin 8.5.2007 tarihli ve 176 sayılı işleminin iptali ile işlem sebebiyle kesilen teşvik ikramiyesinin yasal faiziyle birlikte tazminine karar verilmesi istemiyle açılan davada; davacının kendisine tebliğ edilmek istenen evrakları almaktan imtina ettiğinden bahisle dava konusu işlemin tesis edilmiş olduğu görülmesine karşın, ilgilinin tebligattan imtina etmesinin bir hak olması karşısında bu hakkın kullanılmasının disipline aykırı bir eylem olarak değerlendirilemeyeceği, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı, davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına neden olan fiilleri ile görevi arasında başarı ve performans yönünden bir ilişkinin bulunmaması karşısında, teşvik ikramiyesinin ödenmemesine ilişkin işlemde de hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali, davacının kesilen teşvik ikramiyesi sebebiyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesi yolunda Danıştay Onikinci Dairesinin bozma kararına uyularak Antalya 1. İdare Mahkemesince verilen 15/05/2012 tarihli ve E:2012/554, K:2012/657 sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir. 
Danıştay Tetkik Hâkimi : 
Düşüncesi : Kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci ve Onbirinci Dairelerince, 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun Ek 1. maddesi uyarınca yapılan müşterek toplantıda işin gereği görüşüldü: 
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. İdare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 02/06/2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi. 

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA