www.mevzuattakip.com.tr



Kurum İmkanları İle Taşıt Sağlanan Kişilere Otobüs Kartı Verilebilir Mi?


Kendilerine kurum imkanları ile taşıt sağlanan kişilere otobüs kartı veya bunun yerine geçen veya içine yüklenen para karşılığının başka şekillerde kullanabilmesine imkan veren bu tip kartların verilmesi mümkün görülmemektedir. Zira otobüs kartından maksat personelin evden işe, işten eve gelmesinin sağlanmasıdır. Zaten kurum imkanları ile taşıt sağlanan kişiler için maksat hasıl olmaktadır. Tekrar bu tip kartların verilmesi kamu kaynaklarının etkin kullanımı ile bağdaşmamaktadır. - 16.06.2016


KURUM İMKANLARI İLE TAŞIT SAĞLANAN KİŞİLERE OTOBÜS KARTI VERİLEBİLİR Mİ?

Kendilerine kurum imkanları ile taşıt sağlanan kişilere otobüs kartı veya bunun yerine geçen veya içine yüklenen para karşılığının başka şekillerde kullanabilmesine imkan veren bu tip kartların verilmesi mümkün görülmemektedir. Zira otobüs kartından maksat personelin evden işe, işten eve gelmesinin sağlanmasıdır. Zaten kurum imkanları ile taşıt sağlanan kişiler için maksat hasıl olmaktadır. Tekrar bu tip kartların verilmesi kamu kaynaklarının etkin kullanımı ile bağdaşmamaktadır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 8'inci maddesinde,

"Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereği kamu kaynaklarının etkin, verimli ve ekonomik kullanılmasının sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Benzer nitelikteki olayda Sayıştay Temyiz Kurulu kararında Belediye Başkan yardımcılarına sağlanan taşıt yanında otobüs kartı sorgu konusu yapılmış ve aşağıdaki karar verilmiştir;

Belediye başkan yardımcılarının, işe geliş gidişlerinde Belediyeye ait araçları kullanıyorken, ayrıca otobüs kartı yardımından faydalanmaları, … Belediye Meclisi’nin … tarih ve … no.lu Kararına açıkça aykırıdır. Ayrıca dilekçede, adı geçen kişilerin makam aracı değil, hizmet tahsisli araç kullandıkları belirtilmiş olup; İlam konusu edilen husus, hakkaniyet ve kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımı yaklaşımları ile de bağdaşmamaktadır. (STKK, 41492)

Kaynak:serhattaspinar.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA