www.mevzuattakip.com.tr



Lise Mezunları 3 ve 4 üncü Dereceli Kadrolara Nasıl Atanır?


MİARGEM Başkanı ve Mevzuat Takip Sistemi’nin Genel Yayın Yönetmeni Sayın Halil MEMİŞ, twitter adresinden yaptığı “Zihin jimnastiği amaçlı” anketinin sonuçlarını değerlendirdi. - 13.05.2020


Ankette;

“Lise mezunu bir Devlet memuru, 3 ve 4. dereceli kadrolara, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun hangi maddesine dayanılarak atanabilir?” sorusu sorulmuş ve aşağıdaki şıklar verilmişti. 

45. madde (17.2%)

68/B maddesi (58.1%)

69. madde (8.6%)

76. madde (16.1%)

https://twitter.com/HalilMemisTR/status/1259845316939046914?s=20

Değerlendirmesini aldığımız MİARGEM Başkanının kısa değerlendirmesini, tek tek şıklardaki maddeler üzerinden sizlerle paylaşıyoruz:

Öncelikle; 

45. madde, kurumların 5 ve daha aşağı (5-11) derecelerden kadrolara yapılacak atamalarla ilgilidir ve tüm öğrenim mezunu memurların atamalarına esas olacak bir düzenlemedir.

68/B madde, kurumların eğitim ve öğretim hizmetleri ile sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfları dışındaki hizmet sınıflarına dahil 1-4 dereceli kadroları için geçerli olup, sadece yükseköğrenim mezunlarının atamalarına esas olacak bir düzenlemedir.

69. madde, kurumların Eğitim ve Öğretim, Sağlık ve Yardımcı Sağlık ve Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurlardan, kariyerlerinden yararlanmak istediklerini 2 - 4 üncü derecelere yapacakları atamalarla ilgili olup, bu hizmet sınıfında yer alabilecek öğretim mezunlarının atamalarına esas olabilecek bir düzenlemedir.

76. madde ise kurumların, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabileceğini düzenleyen bir madde olup, tüm memurlar ve tüm öğrenim mezunlarının atamalarına esas olabilecek bir düzenlemedir.

Özetle, doğru Kanun maddesi 76 ncı maddedir. Zira bu maddeye göre memurlar kazanılmış hak aylık derecelerine eşit kadrolara atanabilirler. Teknik veya normal lise mezunları mükteseben 3 üncü dereceye kadar gelebilmektedirler. Bu nedenle, lise mezunları açısından kazanılmış hak aylık dereceleri 4 olanlar, 4 üncü dereceden, 3 olanlar 3 üncü dereceden bir kadroya atanabilirler. Tabii ki, görevde yükselme yönetmelikleri veya varsa diğer mevzuatla öngörülen şartları taşımaları kaydıyla.

Daha detaylı bilgi için kaynaklar:

https://mevzuattakip.com.tr/mevzuat/belediyelerde-ust-duzey-yonetici-kadrolar-atanma-sartlari-ve-usulu

https://mevzuattakip.com.tr/mevzuat/belediye-baskaninin-atama-yetkisi-ve-atamaya-iliskin-esaslar

https://mevzuattakip.com.tr/mevzuat/yuksek-yarginin-yoneticilerin-gorevden-alinip-baska-kadrolara-verilmesine-bakisi

https://mevzuattakip.com.tr/mevzuat/memurlarin-muktesep-kazanilmis-hak-aylik-derecelerinin-uc-ustunde-ve-uc-altinda-bulunan-kadrolara-atanmasi-esaslari


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA