www.mevzuattakip.com.tr



Lise ve Lise Dengi Okul Mezunlarının Memuriyete Giriş Dereceleri Arasındaki Fark, Üst Öğrenim Sonrası Devam Eder Mi?


Lise mezunu olanlar ile lise dengi okullardan mezun olanların memuriyete başlangıç derece ve kademeleri farklı olmakla birlikte, daha sonra üst öğrenim bitirilmesi durumunda bu fark değişmektedir. - 16.03.2017


Lise ve lise dengi okul mezunlarının memuriyete başlangıç seviyesi

Öğrenim durumları itibariyle memuriyete giriş derece ve kademelerinin ne olacağı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenmiştir.

Kanundaki belirlemeye göre;

*Liseyi bitirenler 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinden memuriyete başlarlar.

*Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 12 nci derecenin 2 nci kademesinden memuriyete başlarlar.

Bu durum ise, lise mezunları ile lise dengi okul mezunları arasında, memuriyete başlangıç seviyesi bakımından 2 kademe fark olduğu anlamına gelmektedir.

Üst öğrenim bitiren lise ve dengi okul mezunlarının durumu

Devlet Memurları Kanunu; memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenlerin, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltileceklerine hükmetmiştir.

Buna göre, üst öğrenimi bitirmesi durumunda, memur hakkında işlemiş yapılarak kazanılmış hak aylık derece/kademesi belirlenirken;

*Bitirilen üst öğrenimin giriş derece ve kademesine,

*Memuriyette geçirdikleri hizmet yıllarına,

*Aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaşacağı derece ve kademeye

bakılmaktadır.

Öte yandan, üst öğrenimin bitirilmesi üzerine intibak işlemi yapılırken, ilgililerin üst öğrenim öncesi bitirmiş oldukları okulların memuriyete giriş seviyesine ise bakılmamaktadır.

Bu itibarla, lise mezunu olanlar ile lise dengi okul mezunu olanlar arasında, memuriyete başlangıç seviyesi bakımından söz konusu olan 2 kademe farkı, bu kişilerin üst öğrenim bitirmeleri durumunda ortadan kalkmaktadır. 

 

Kaynak:  memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA