www.mevzuattakip.com.tr



Maaş Katsayısında Artış Olmasının Memura Yararı Ne?


Memur maaş katsayısında çeşitli dönemlerde artış olmakta ve katsayı artışı özellikle Devlet memurlarını yakından ilgilendirmektedir. - 11.11.2016


MAAŞ KATSAYISINDA ARTIŞ OLMASININ MEMURA YARARI NE?

Memur maaş katsayısında çeşitli dönemlerde artış olmakta ve katsayı artışı özellikle Devlet memurlarını yakından ilgilendirmektedir.

Devlet memurlarının ücret, mali ve sosyal haklarına ilişkin belirlemeler yapılırken sıklıkla söz edilen aylık maaş katsayısı, memurların aylık ücretleri ile mali ve sosyal haklarından bazılarının miktarlarının belirlenmesinde ve sosyal güvenlik kesintilerinin hesaplanmasında kullanılmaktadır.

Aylık (maaş) katsayısı

Devlet memurları hakkında geçerli olan gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı göstergesi ve bazı tazminat göstergelerinin maaş tutarına çevrilmesinde kullanılan “aylık katsayısı”, ilgili mali yıla ait bütçe kanunlarıyla veya toplu sözleşmelerle belirlenebilmektedir.

Öte yandan, belirlenmiş olan katsayıların, memleketin ekonomik gelişmesi genel geçim şartları ve devletin mali imkânları çerçevesinde Bakanlar Kurulu tarafından yılın ikinci yarısının tamamı veya üçer aylık dönemleri itibariyle değiştirilmesi de mümkün olabilmektedir.

Katsayının memura etkisi

Devlet memurlarının aylık maaş, emekli maaşı ve emekli ikramiyesi miktarlarına etkisi olan aylık katsayı artışı, aynı zamanda memurun bazı mali ve sosyal haklarını da etkilemektedir. Aylık katsayısındaki artıştan etkilenecek unsurlardan bazıları şunlar:

**Aylık: Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıkları itibariyle geçerli olan derece/kademenin göstergesinin veya görev yaptıkları kadro itibariyle geçerli olan derecenin birinci kademe göstergesinin, “aylık katsayısı” ile çarpımı suretiyle aylığın miktarı bulunmaktadır.

Aylık miktarı, maaşlarını 657 sayılı Kanun hükümlerine göre alanları doğrudan etkilerken, maaşlarını ücret ve tazminat göstergesine göre ya da bir sözleşmeye bağlı olarak alanları ise sadece sosyal güvenlik kesintisi yönüyle etkilemektedir.

**Ek gösterge aylığı: Devlet memurları hakkında hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık dereceleri itibariyle geçerli olan ek göstergelerin, “aylık katsayısı” ile çarpımı suretiyle ek gösterge aylığının miktarı bulunmaktadır.

Ek gösterge aylığının miktarı, maaşlarını 657 sayılı Kanun hükümlerine göre alanları (ek göstergesi olanları) doğrudan etkilerken, maaşlarını ücret ve tazminat göstergesine göre ya da bir sözleşmeye bağlı olarak alanları ise sadece sosyal güvenlik kesintisi yönüyle etkilemektedir.

**Kıdem aylığı: Devlet memurlarının kıdem yılları toplamının, kıdem aylığı göstergesi ve “aylık katsayısı” ile çarpımı suretiyle kıdem aylığının miktarı bulunmaktadır.

Kıdem aylığı miktarı, maaşlarını 657 sayılı Kanun hükümlerine göre alanları doğrudan etkilerken, maaşlarını ücret ve tazminat göstergesine göre ya da bir sözleşmeye bağlı olarak alanları ise sadece sosyal güvenlik kesintisi yönüyle etkilemektedir.

**Aile yardımı ödeneği: Memurlara eş ve/veya çocuklarından dolayı ödenen aile yardımı ödeneğinin miktarı, eş ve çocuk için belirlenmiş olan gösterge rakamının “aylık katsayısı” ile çarpımı süratiyle belirlenmektedir.

**Makam tazminatı: Makam tazminatı göstergesi belirlenmiş olan görevlerde bulunan memurlara ödenen makam tazminatının miktarı, makam tazminatı göstergesinin “aylık katsayısı” ile çarpımı suretiyle belirlenmektedir.

Makam tazminatı miktarı, maaşlarını 657 sayılı Kanun hükümlerine göre alanları doğrudan etkilerken, maaşlarını ücret ve tazminat göstergesine göre ya da bir sözleşmeye bağlı olarak alanları ise (bazılarını) sadece sosyal güvenlik kesintisi yönüyle etkilemektedir.

**Temsil/görev tazminatı: Temsil/görev göstergesi belirlenmiş olan görevlerde bulunan memurlara ödenen temsil/görev tazminatın miktarı, temsil/görev tazminatı göstergesinin “aylık katsayısı” ile çarpımı suretiyle belirlenmektedir.

Temsil/görev tazminatı miktarı, maaşlarını 657 sayılı Kanun hükümlerine göre alanları doğrudan etkilerken, maaşlarını ücret ve tazminat göstergesine göre ya da bir sözleşmeye bağlı olarak alanları ise (bazılarını) sadece sosyal güvenlik kesintisi yönüyle etkilemektedir.

**Ücret ve tazminat göstergesine göre alınan aylık: Ücret göstergesi ve tazminat göstergesine göre aylıkları belirlenen memurlara ödenen maaş miktarı, görev ve kadroları itibariyle haklarında geçerli olan ücret ve tazminat göstergelerinin “aylık katsayısı” ile çarpımı suretiyle belirlenmektedir.

**En yüksek Devlet memuru aylığı: Memurların mali ve sosyal haklarına ilişkin belirlemelerde sıklıkla kullanılan “En Yüksek Devlet Memuru Aylığı” da aylık katsayısından etkilenir.

1/4’ten aylık alan Başbakanlık Müsteşarının gösterge(1500) ve ek gösterge(8000) rakamları toplamının “aylık katsayısı” ile çarpımı suretiyle bulunan en yüksek devlet memuru aylığı miktarı, memurlara yapılan bazı ödemelerin (özel hizmet tazminatı ve benzeri tazminatlar, ek ödeme, ödül, ölüm yardımı gibi) miktarını da etkilemektedir.

**Diğer ödeme unsurları: Yukarıda sayılanlar dışında kalan ödeme unsurlarından bazılarının miktarı da “aylık katsayısı” esas alınarak belirleniyor. Örneğin; ek ders ücreti, nöbet ücreti, yabancı dil tazminatı, görevden ayrılma tazminatı gibi.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA