www.mevzuattakip.com.tr



Maaştan Kesilen Emekli Kesenekleri Geri Alınabilir Mi?


5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olarak görev yapanlardan Sandıkla ilişikleri kesilenlere, aylıklarından kesilmiş olan keseneklerin topluca geri ödenmesi bazı hallerde mümkün olabilmektedir. - 25.08.2016


MAAŞTAN KESİLEN EMEKLİ KESENEKLERİ GERİ ALINABİLİR Mİ?

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olarak görev yapanlardan Sandıkla ilişikleri kesilenlere, aylıklarından kesilmiş olan keseneklerin topluca geri ödenmesi bazı hallerde mümkün olabilmektedir.

Sosyal güvenlik bakımından 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak görev yapanların aylık ve ücretlerinden kesilen emekli kesenekleri, 5434 sayılı Kanunun mülga 87 ve 88 inci maddeleri hükümlerine göre geri ödenebilmektedir. (Bu maddeler, mülga olmasına rağmen, 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine istinaden, ilgilileri hakkında uygulanmaya devam olunmaktadır).

Emekli keseneklerinin geri verilmesi

Emeklilik hakkı tanınan görevlerden bazı sebeplerle ayrılanlara, Sandıkla ilgilerinin kesileceği tarihe kadar aylık ve ücretlerinden kesilmiş olan kesenekleri, hizmet sürelerinin yeterli olması durumunda, istekleri halinde topluca ve faizsiz olarak kendilerine ödenir.

5434 sayılı Kanunun konuya ilişkin mülga düzenlemelerine göre, emekli kesenekleri geri ödenebilecek olanlardan bazıları şunlar:

-İstifa edenler (milletvekili seçimleri için istifa edip milletvekili seçilmiş olanlar hariç).

-İstifa etmiş (çekilmiş veya müstafi) sayılanlar.

-Emeklilik hakkı tanınmayan bir göreve naklen atananlar.

-Belediye başkanlığı veya il genel meclisi üyeliğinden ayrılanlardan emeklilik hakkı tanınan bir göreve atanmayanlar.

-İdari veya adli bir ceza sebebiyle görevine son verilenler.

-Asaletleri onaylanmadan görevlerine son verilen aday ve stajyerler.

-Emeklilik hakkını kaybedenler.

Keseneklerin geri ödenebilmesi için hizmet süresi ne kadar olmalı?

Yukarıda sayılan haller nedeniyle Sandıkla ilişiği kesilenlere, birikmiş keseneklerinin geri ödenebilmesi için, fiili hizmet sürelerinin 5 yıldan az ve 9 yıldan çok olmaması gerekir.

Fiili hizmet süreleri 5 yıldan az olanlara, kesenek ödemesi yapılmamakla birlikte, yeniden işe girmeleri halinde Sandık iştirakçisi olma durumları devam eder.

Öte yandan, fiili hizmet süreleri 10 yıl ve daha fazla olanlara kesenek iadesi yapılmamakla birlikte, yukarıda sayılanlardan; asaletleri onaylanmadan görevlerine son verilen aday ve stajyerler ile emeklilik hakkını kaybedenlere kesenek iadesi yapılmasında fiili hizmet süresinin 10 yıldan az olup olmadığına bakılmaz.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA