Makaleler

Belediyelerde Faaliyet Raporu Hazırlama Süreci ve Uyulması Gereken Kurallar

Beylikdüzü Belediyesi Müfettişi Tuğçe Karaca tarafından kaleme alınan bu makalede, belediyelerce hazırlanan faaliyet raporlarının hazırlanma süreci, hazırlanma şekli ve muhteviyatı ile sonuçları üzerinde durulmuştur.

Belediyelerin Görev ve Hizmet Alanı Dışında Şirket Kurmaları, Kurulan Şirketlere Ortak Olmaları

Belediyeler bazı faaliyetlerini şirket kurmak ya da kurulmuş şirketlere ortak olmak suretiyle yerine getirmeyi tercih etmektedirler. Belediyeler şirket kurarken ya da kurulmuş şirketlere ortak olurken kendilerine görev olarak verilen bazı faaliyetlerin yerine getirilmesini amaçlarken bazen de belediyenin görev alanına girmemekle beraber belediyeye gelir getirmek, kurulacak şirketin beldenin gelişmesine, istihdam artışına katkı sağlayacağı gibi çeşitli nedenlerle şirket kurabilmekte ya da kurulan şirketlere ortak olabilmektedirler. Bura da şu soru karşımıza çıkmaktadır. Belediyeler her alanda şirket kurabilir mi? Ya da kurulmuş şirkete ortak olabilir mi? Yoksa belediyelerin kendilerine verilen görev ve hizmet alanı dışında şirket kurmaları mümkün değil midir? Makalemizde belediyelerin hangi alanlarda şirket kurabilecekleri ya da ne tür kurulmuş şirketlere ortak olabilecekleri konusu, mevzuat hükümleri ve 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporundaki bulgular çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Belediyelerde Borçlanma Sınırının Aşılması ve Hukuki Sonuçları

İçişleri Bakanlığı Kontrolörü Şükrü ACIELMA tarafından kaleme alınan bu makalede, belediyelerin zaman zaman borçlanma yoluna gittikleri, borçlanma işlemi gerçekleştirirken bazı sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Makalede belediyelerin borçlanmada izlemeleri gereken süreçlerin ve borçlanmada uymaları gereken kural ve şartların neler olduğu, borçlanma yetkisi ve bu yetkiyi kullanacak kişi ve organların kimler ve hangileri olduğu, borçlanmada borçlanma oran ve sınırlarının aşılması durumunda karşılaşılabilecek hukuki sonuçların neler olduğu mevzuat hükümleri ışığında incelenmeye çalışılmıştır.

Belediyelere Ait Taşınmazların Taksitle Satış İşlemleri

İçişleri Bakanlığı Kontrolörü Samet Çelik tarafından kaleme alınan bu makalede, belediyelere ait taşınmazların taksitle satışına ilişkin usul ve esaslar; belediyelerin maliki olduğu taşınmazların taksitli satışı ve belediyeler tarafından üretilen arsa, konut ve işyerlerinin taksitli satışı konusu değerlendirilmiştir.

Mevcut Norm Kadro Sistemi, Belediyelerde Yapılanmaya Engel!

Halil Memiş tarafından kaleme alınan bu makalede, belediyelerde yaşanan idari yapılanma sorunları ile norm kadro ilişkisizi analiz edilmiştir.

Belediye Başkanlarının Sigortalılığı

Çalışma Uzmanı Serdar UĞURLU tarafından kaleme alınan bu çalışmada, 5434 sayılı Kanun ve 5510 sayılı Kanun kapsamında bulunan belediye başkanlarının sigortalılığı ile emekli/yaşlılık aylığı almakta iken seçilen belediye başkanlarının sigortalılığı incelenmiştir.