www.mevzuattakip.com.tr



Memur Emeklilerine İlişkin Tasarı Bayram Sonrasına Kaldı


30 yılın üstünde hizmeti bulunan memur emeklilerinin ikramiye farklarını almak amacıyla beklediği yasa tasarısının Meclis görüşmeleri ertelendi. - 22.06.2016


MEMUR EMEKLİLERİNE İLİŞKİN TASARI BAYRAM SONRASINA KALDI

30 yılın üstünde hizmeti bulunan memur emeklilerinin ikramiye farklarını almak amacıyla beklediği yasa tasarısının Meclis görüşmeleri ertelendi.

Komisyon süreci tamamlanan ve Genel Kurul’da bu hafta gündeme alınması planlanan yasa tasarısı Ramazan Bayramı’ndan sonraya bırakıldı. TBMM gündeminde ise bu hafta TSK Personel Yasası değişikliği ile Ürdün ile kalkınma işbirliğini öngören uluslararası sözleşme olacak.

Genel Kurulun gelecek haftaki gündeminde ise yüksek yargının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarının yer alması bekleniyor.

30 yıldan fazla hizmeti bulunan ve yaklaşık 408 bin memur emeklisini ilgilendiren tasarı Meclis’in bayram öncesi gündeminde görünmüyor. AK Parti yetkilileri, özel olarak bu tasarının görüşülmeyebileceğini, buradaki düzenlemelerin bayram sonrası Meclis’e gelmesi beklenen ve hazırlıkları süren ekonomi torbasına eklenebileceğini belirttiler. Hazırlanan tasarıya göre, memur emeklilerinin 2 milyar 80 milyon lirayı bulan ikramiye farklarından ilk dilimin üç ay içerisinde ödenmesini öngörüyor. Bu kapsamda hak eden her bir emekliye 7 bin 500 lira olmak üzere toplam 1 milyar 100 milyon lira bu yıl ödenmesi ve kalan 980 milyon liralık bölüm 2017 bütçesinde gösterilerek gelecek yıl verilmesi planlanıyor. İktidar kaynaklarından alınan bilgiye göre, ödemeler dengesindeki ayarlamalara göre düzenlemenin sonbahara bırakılma olasılığı da bulunuyor.

Tasarı, Anayasa Mahkemesi’nin emekli memurlar lehine verdiği ve geriye dönük uygulanmasını hükmettiği karar üzerine hazırlanmıştı. Daha önce bu ödemeler, 7 Ocak 2015 sonrası emekli olanlara uygulanıyordu. AYM ve Danıştay kararları doğrultusunda bu hak geriye dönük uygulanacak. Yargıya başvuran memur emeklileri bu içtihatlara bağlı olarak tazminat farklarını alıyor. Hükümet yargı maliyetinden kaynaklanan yükü Sosyal Güvenlik Kurumu’nun üzerinden almak amacıyla tasarıyı hazırladı. Bu düzenleme yasalaştığında mahkemelerdeki dosyalar da düşecek.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA