www.mevzuattakip.com.tr



Memur,İş Sahiplerine Kötü Davrandığında Hangi Yaptırımlarla Karşılaşır?


Görevlerini yerine getirirken iş sahiplerine kötü davranan Devlet memurları hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanabilmektedir. - 20.05.2016


MEMUR, İŞ SAHİPLERİNE KÖTÜ DAVRANDIĞINDA HANGİ YAPTIRIMLARLA KARŞILAŞIR?

Görevlerini yerine getirirken iş sahiplerine kötü davranan Devlet memurları hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanabilmektedir.

657 sayılı Devlet memurları Kanunu, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre hangi disiplin cezalarının verileceğini belirlemiştir.

Devlet memurları hakkında verilebilecek disiplin cezaları ile bu disiplin cezalarını gerektiren fiil ve hallerin hangileri olduğu, Kanunda tek tek belirtirken, disiplin cezaları ağırlık derecelerine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

Devlet Memurları Kanunda yer alan hükümlere göre, iş sahiplerine karşı davranışlarından dolayı memurlar hakkında çeşitli disiplin cezalarının verilmesi mümkün olabilmektedir.

**İş sahiplerine karşı kayıtsızlık gösteren veya ilgisiz kalan memura verilecek ceza

Bu şekilde hareket eden memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiği yazılı olarak bildirilir. Yani, UYARMA CEZASI verilir.

**İş sahiplerine kötü muamelede bulunan veya söz ya da hareketle sataşan memura verilecek ceza

Bu şekilde hareket eden memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğu yazılı olarak bildirilir. Yani, KINAMA CEZASI verilir.

**İş sahiplerine hakarette bulunan veya onları tehdit eden memura verilecek ceza

Bu şekilde hareket eden memurun, işlediği fiilin ağırlık derecesine göre bulunduğu kademedeki ilerlemesi 1, 2 veya 3 yıl durdurulur. Yani, KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI CEZASI verilir.

**İş sahiplerine fiili tecavüzde bulunan memura verilecek ceza

Bu şekilde hareket eden memur, bir daha Devlet memuriyetine atanmamak üzere memurluktan çıkarılır. Yani, DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA CEZASI verilir.

Kaynak: memurunyeri.com 


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA