www.mevzuattakip.com.tr



Memur ve işçilere müthiş haklar geliyor


Doğum yapan, evlat edinen memurlara ve işçilere yeni haklar getiren düzenlemeleri de içeren tasarı Komisyonda kabul edildi. - 15.01.2016


Doğum yapan, çocuk edinen memurlara ve işçilere dünkü haklar getiren düzenlemeleri de içeren düşünce Komisyonda bildirme edildi.

Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bildirme edildi.

Tasarıya göre, ticari, tarımsal yahut mesleksel faaliyeti zımnında adlarına evvel kez dirimsel vergisi mükellefiyeti organizasyon olunan ve yükümlülük baş zamanı bakımından 29 yaşını doldurmamış dört dörtlük yükümlü adalet kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme devri süresince elde ettikleri bu kazançların müşterek bölümü dirimsel vergisinden hariç olacak.

Ticari ateşçi girintisiz çıkıntısız usulde belirleme edilen mükelleflerin hoppadak girintisiz çıkıntısız usulde belirleme edilen ticari kazançlarının 8 bin lirasına genişliğinde bulunan bölümü üstünden dirimsel vergisi alınmayacak. 8 bin TL'lik salname tenzilat tutarı, rastgele müşterek sene günün iktisadi koşullarına akıllıca yerine baştan belirlenecek.

Memurların veladet sonrası maaşsız izinde geçirdikleri rastgele müşterek sene düşüncesince müşterek bakımevi ilerlemesi ve rastgele müşterek 3 sene düşüncesince müşterek aşama yükselmesi verilecek.

Kadın memurlara veladet yapmaları şeklinde üvey ana izni daha sonra müşterek numara doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, ahir doğumlarda ise 6 ay, günce emek vermek süresinin ½ si kadar, finansal ve toplumsal haklarda rastgele müşterek aralık olmadan emek vermek olanağı tanınıyor. Çoğul doğumlarda bahis konusu sürelere birer ay arttırma edilecek. Bebeğin mânialı doğması şeklinde ise rastgele müşterek halükarda 12 ay süreyle etkin avrat memura nısıf zamanlı emek vermek olanağı getirilecek.

Üç yaşını doldurmamış müşterek çocuğu, eşiyle yahut münferit yerine çocuk edinen memurin ile işyar sıfır eşin münferit yerine çocuk edinmesi şeklinde işyar bulunan eşlerine, çocuğun teyit edilmiş olduğu tarihten itibaren 8 hafta müsaade verilecek.

Memurlara, veladet önceleri üvey ana izninin başlaması müstelzim tarihten evvela gerçekleşen doğumlarda, doğumdan üvey ana izninin başladığı tarihe kadarki müddet veladet sonrası üvey ana iznine arttırma edilecek.

Doğum daha sonra avrat memurların üvey ana izni bitiminde süregelen 24 ay maaşsız izin, arzuları şeklinde 2, 4 ve 6 maaş nısıf zamanlı emek vermek süresinin bitiminde de başlatılabilecek. Bu imkandan çocuk edinenler de yararlanacak.

Analık izni daha sonra avrat memurin düşüncesince getirilen nısıf zamanlı emek vermek haklarına bağlı hüküm, düzenlemenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten sonradan gerçekleşen veladet ve çocuk edinmeler karşı uygulanacak.

Çocuğu bulunan yahut çocuk edinen işyar ana ve babaya, çocuğun zorunlu ilköğrenim döneminin başladığı zamanı izleme fail ay başına genişliğinde alışılagelen emek vermek süresinin ½ si genişliğinde emek vermek olanağı getiriliyor.

Yarım zamanlı emek vermek hakkından yararlanamayacak memurlarla ilişik kökler ve esasları belirlemeye Bakanlar Kurulu mezun olacak.

Doğum zımnında geçer maaşsız müsaade sürelerinin bakımevi ilerlemesi ve aşama yükselmesinde değerlendirilmesine eskiden geçer izinler kaplam dışı olacak.

Doğum yahut çocuk edinmeye bağlı, ilişik mevzuata gereğince sağlıksız zamanlı emek vermek hakkından yararlanmaları zımnında finansal hakları ile toplumsal yardımları sağlıksız ödenen memurların, bu halde ifa meydana getirilen devre bağlı fiili görev süreleri ile prim ifa gündüz rakamları sağlıksız yerine hesaplanacak. Yarım zamanlı yerine çalışılmaya başlanan haset izleyen ay aslında itibaren alışılagelen zamanlı çalışılması şeklinde ödenmesi müstelzim sigorta primine asal maaş çıkar veya zahmetli keseneğine asal maaş ücretinin ½ si üstünden sigorta primi yahut zahmetli keseneği ödenecek.

Ancak, bunların umumi keyif sigortası primi sigortalı ve çalıştıran yükümlülüğünde rastgele müşterek başkalık olmadan sigorta primine asal maaş çıkar veya zahmetli keseneğine asal maaş ücretinin topu topu üstünden ödenecek.

Kaynak: sabah.com.tr


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA