www.mevzuattakip.com.tr



Memuriyet Dışında Geçirdikleri Hizmetler, Öğretmenleri Nasıl Etkiler?


Milli Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen kadrosunda görev yapanların, memuriyete girmeden özel sektörde veya serbest olarak çalıştıkları hizmet süreleri de olabilmektedir. - 06.06.2016


MEMURİYET DIŞINDA GEÇİRDİKLERİ HİZMETLER, ÖĞRETMENLERİ NASIL ETKİLER?

Milli Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen kadrosunda görev yapanların, memuriyete girmeden özel sektörde veya serbest olarak çalıştıkları hizmet süreleri de olabilmektedir.

Öğretmen kadrosunda olanların, memuriyet dışında geçirdikleri hizmet sürelerinden bazıları özlük haklarını etkilerken, bazı hizmet süreleri ise sadece emekliliğe esas hizmet süreleri bakımından anlam ifade etmektedir. (Memuriyet dışı hizmetlerin emeklilik haklarına etkisine burada değinilmeyecektir

Öğretmenler için anlamı olan memuriyet dışı hizmet süreleri

Milli Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev alan Devlet memurlarının, memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak özel sektörde ya da serbest olarak geçirdikleri hizmetlerden;

-Özel okullarda öğretmen veya yönetici olarak geçirilmiş oldukları sürelerin 2/3’ü memuriyet hizmetlerine dahil edilmektedir.

-Diğer hizmet süreleri ise memuriyet hizmetlerine dahil edilmemekte ve sadece emeklilik haklarını etkilemektedir.

Öte yandan, öğretmenlik mesleği dışında avukatlık stajı yapmış olan öğretmenlerin memuriyet giriş seviyelerine 2 kademe ilave edilmekte, ancak avukatlık staj süresi memuriyet hizmetinden sayılmamaktadır.

Ayrıca, askerde geçirdikleri süreler öğretmenlerin kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmektedir.

Özel okullarda geçen hizmetlerin memuriyetten sayılması

Öğretmenlerin memuriyet dışında, özel okullarda öğretmen veya yönetici olarak geçirmiş oldukları sürelerin en çok 18 yılı değerlendirilir ve bu hizmet sürelerinin de en çok 2/3’ü memuriyet hizmetinden sayılır.

Memuriyetten sayılan hizmet sürelerinin her yılı için öğretmenlere bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi uygulanmak suretiyle, kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmektedir.

Memuriyet dışı hizmetlerin öğretmen maaşına etkisi

Öğretmenlerin aylık ücretleri, memuriyet kıdem sürelerine bağlı olarak da değişmektedir. Öğretmenlerin memuriyet hizmetinde değerlendirilen memuriyet dışı hizmet süreleri, kıdem yılı sürelerinin hesabına da dahil edilmektedir.

Bulunan her bir kıdem yılının (en çok 25 yıl), kıdem aylığı göstergesi (20) ve aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle öğretmenin kıdem aylığı miktarına ulaşılmaktadır. Kıdem aylığı, emekli keseneğine esas matrahın hesabında da kullanılmaktadır.

Askerlik süresi kıdem aylığında değerlendirilirken, avukatlık staj süresi öğretmenlerin kıdem aylığı süresinin hesabına dahil edilmemektedir.

Memuriyet dışı hizmetlerin öğretmenin aylıksız izin kullanımına etkisi

Öğretmen 5 hizmet yılını (memurların yıllık izin hesabına dahil olan hizmetler toplamına göre) tamamlamış ise, talep etmesi durumunda memuriyet süresi boyunca toplam 1 yıl süreyle (en fazla iki defada kullanılmak üzere) aylıksız izin alabilir.

5 yıllık hizmet süresi hesaplanırken, öğretmenin memuriyet dışında geçirdiği hizmetlerin memuriyetinde değerlendirilen kısımları ile avukatlık stajında ve askerlikte geçirdikleri sürekler de hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA