www.mevzuattakip.com.tr



Memurlar İçin Geçerli Olan Mehil Müddeti En Çok Ne Kadardır?


İlk defa, yeniden ya da yer değiştirme suretiyle Devlet memuriyetine ilişkin görevlere atananlara, göreve başlamaları için belli bir süre tanınmakta ve bu sürelerde görevine başlamayanların memuriyetinin sona ermesi /atamalarının iptal edilmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. - 23.08.2016


MEMURLAR İÇİN GEÇERLİ OLAN MEHİL MÜDDETİ EN ÇOK NE KADARDIR?

İlk defa, yeniden ya da yer değiştirme suretiyle Devlet memuriyetine ilişkin görevlere atananlara, göreve başlamaları için belli bir süre tanınmakta ve bu sürelerde görevine başlamayanların memuriyetinin sona ermesi /atamalarının iptal edilmesi durumu ortaya çıkabilmektedir.

“Mehil müddeti” olarak da bilinen, ataması yapılan Devlet memurlarının görev yerine hareket etmesine ve göreve başlamasına ilişkin süreler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

Mehil müddeti süresi

İlk defa veya yeniden ya da yer değiştirme suretiyle (naklen) atamalarda “mehil müddeti”; atama işleminin kendisine tebliğ tarihinden itibaren ilgilinin göreve başlanması gereken son gün mesai saati bitimine kadar olan  (gün) süredir.

1-İlk defa veya yeniden memuriyete atamada

-Aynı yerdeki (ikamet mahallerindeki) bir göreve atananlar, atama emrinin kendisine tebliğ gününü izleyen iş günü içinde göreve başlamak zorundadır.

-Başka yerdeki (ikamet mahalli dışındaki) bir göreve atananlar, atama emrinin kendisine tebliğ gününü izleyen 15 gün içinde o yere hareket etmek ve belli yol süresini izleyen iş günü içinde göreve başlamak zorundadır.

2-Yer değiştirme suretiyle (naklen) atamada

-Aynı yerdeki (ikamet mahallerindeki) bir göreve atananlar, atama emrinin kendisine tebliğ gününü izleyen iş günü içinde göreve başlamak zorundadır.

-Başka yerdeki (ikamet mahalli dışındaki) bir göreve atananlar, atama emrinin kendisine tebliğ gününü izleyen 15 gün içinde o yere hareket etmek ve belli yol süresini izleyen iş günü içinde göreve başlamak zorundadır.

Öte yandan;

*Kanuni izinlerini kullanırken veya geçici bir görev yürütürken başka bir göreve atanan memurlar için mehil müddeti, izin veya geçici görevin bitimi tarihinde başlar.

*Memurun izinli veya raporlu olması kendisine tebligat yapılmasına engel olmamakta, ancak mehil müddeti izin veya raporun bitimi tarihinde başlar.

*Hesaplarını yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için mehil müddeti, devrin sona erme tarihinde başlar.

*Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak bildirilen memurlar için, yerlerine atanan memurların geldiği veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumları tarafından tebliğ edildiği tarihten başlar

Mehil müddetine uyulmaması

Kendilerine tanınan mehil müddeti içinde görevine başlamayanlar hakkında, bazı işlemlerin yapılması söz konusudur.

-İlk defa veya yeniden atananlardan, belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın yukarıda belirtilen mehil müddeti içinde göreve başlamayanların atanmaları iptal edilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama halleri 2 ayı aşanların ataması da iptal edilir.

Bu şekillerde atamaları iptal edilenler, 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilmezler.

-Yer değiştirme suretiyle (naklen) başka yerdeki bir göreve atananlardan yukarıda belirtilen mehil müddeti içinde yeni görevlerine başlamayanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylıksız 10 günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevine başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılır.

Bu şekilde memuriyetten çekilmiş sayılanlar, 1 yıl geçmeden yeniden Devlet memuru olarak istihdam edilmezler.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA