www.mevzuattakip.com.tr



Memurlar Kademe İlerlemesinin Durdurulmasından Nasıl Etkileniyor?


İşlediği bir fiil veya halden dolayı hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilen memur, bu cezanın uygulanmasından çeşitli şekillerde etkilenir. - 14.03.2017


Devlet memurunun bulunduğu kademede yapacağı ilerlemenin, işlediği fiil veya halin ağırlık derecesine göre, en az 1 yıl ve en çok 3 yıl durdurulması şeklinde tanımlanan “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası, Devlet memurluğundan çıkarma cezasının bir derece hafif olan disiplin cezasıdır. Ağır bir ceza olması nedeniyle, memur üzerindeki etkileri de önemlidir.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının memur üzerindeki etkilerinden bazıları şunlar:

Aylığından kesinti yapılması

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesini gerektiren bir fiil veya hali işlemiş olmakla birlikte, geçmiş çalışmalarının olumlu olması ve ödül veya başarı belgesi almış olması durumunda, memur hakkında aylıktan kesme cezası şeklinde uygulama yapılır ve aylığından (brüt aylığın 1/30 – 1/8 oranı sınırlarında) kesinti yapılır.

Öte yandan, eğitimine göre yükselebileceği derecenin son kademesine ulaşmış olan memur kademe ilerlemesinin durdurulması cezası aldığında, aylığından (brüt aylığın 1/4 - 1/2 oranı arasında) kesinti yapılmak suretiyle bu ceza uygulanır.

Bazı görevlere atanma ve bu görevlerde kalma

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memur, izleyen 10 yılda; daire başkanlığına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü görevlere, bölge ve il teşkilatlarının en üst yöneticiliğine, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, valilik ve büyükelçiliklere atanamaz.

Sayılan bu görevlerde bulunurken kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memurun ise görevlerinden alınması gerekir.

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına girme

“Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”, görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atama yapacakları kadrolar için başvuruda bulunacaklarda, kurumlar tarafından çıkarılacak özel yönetmeliklerle disiplin cezasına ilişkin şartların da aranabileceği belirtilmiş olduğundan, bu çerçevede bazı kurumlar “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası almamış olma şartını da arayabilmektedir.

Devlet memurluğundan çıkarılma

Memurun 10 yıl içinde, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren aynı fiil veya hali ikinci defa işlemesi ya da farklı fiil veya hali üçüncü defa işlemesi durumlarında (tekerrür), hakkında bir derece ağır ceza olan Devlet memurluğundan çıkarma cezası uygulanır.

Öte yandan, eğitimine göre yükselebileceği derecenin son kademesinde bulunduğu için,  hakkında verilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezası aylığından kesinti yapılmak suretiyle uygulanan memur, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası gerektiren herhangi bir fiil veya hali yeniden işlediğinde Devlet memurluğundan çıkarılır.

 

Kaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA