www.mevzuattakip.com.tr



Memurlara, Yaptıkları Fazla Çalışma Karşılığında En Çok Kaç Gün İzin Verilir?


Devlet memurları, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırıldıklarında, yaptıkları fazla çalışma süreleri karşılığında izin kullanma hakkına sahip olabilmektedirler. - 25.05.2016


MEMURLARA, YAPTIKLARI FAZLA ÇALIŞMA KARŞILIĞINDA EN ÇOK KAÇ GÜN İZİN VERİLİR?

Devlet memurları, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırıldıklarında, yaptıkları fazla çalışma süreleri karşılığında izin kullanma hakkına sahip olabilmektedirler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların haftalık çalışma sürelerinin genel olarak 40 saat olduğunu ve cumartesi - pazar günlerinin de tatil olacak şekilde belirleneceğini hükme bağlarken, fazla çalışma ücreti verilmeksizin personele fazla çalışma yaptırıldığı durumlarda bu çalışmalar karşılığında ilgili personele izin verilmesi hususunu da düzenlemiştir.

Fazla çalışmadan dolayı izin hakkı kazanma

657 sayılı Kanuna göre, fazla çalışma ücreti verilmeksizin personele yaptırılacak fazla çalışmanın her 8 saati karşılığında 1 gün hesabı ile ilgili personele izin verilmesini hükme bağlamıştır.

Öte yandan, Kanunda fazla çalışma karşılığı hak kazanılan izinlerin en çok 10 günlük kısmının yıllık izinle birleştirilebileceğine de hükmedilmiştir.

Fazla çalışmadan dolayı en çok ne kadar izin alınabilir?

Memurlara yaptırılacak fazla çalışma süresinin en çok ne kadar olabileceği konusunda herhangi bir sınırlama bulunmadığından, yapılacak fazla çalışma süresine göre hak edilebilecek izin süresi de farklı olabilecektir.

Fazla çalışma karşılığı hak edilen izinlerin kullanılması

Fazla çalışma karşılığı hak edilen izinlerin, fazla çalışmanın yapıldığı günleri izleyen yakın dünlerde kullanılmasının, fazla çalışma karşılığı izin verilmesinin amacına (personelin dinlenmesi ve vücut sağlığı bakımından) daha uygun olacağını düşünmekteyiz.

Öte yandan, Devlet memurlarının yaptıkları fazla çalışma süreleri karşılığında hak ettikleri izinlerin;

-En fazla 10 günlük kısmını yıllık izinleriyle birleştirerek kullanabileceklerini ve bu uygulamayı her takvim yılında sadece bir defa yapabileceklerini,

-Yıllık izinle birleştirilmeyen kısımlarını, parça parça ya da toplu olarak ve kurumları tarafından uygun görülecek zaman ve sürelerle kullanılabileceklerini,

-Fazla çalışmanın yapıldığı takvim yılı içinde kullanılmayan kısımlarının izleyen yıllarda da kullanılabileceğini; iznin ancak bir sonraki yıla aktarılabileceği kuralının bu izinler için uygulanmayacağını değerlendirmekteyiz.

Kaynak: memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA