www.mevzuattakip.com.tr



Memurların Müracaat ve Şikâyetlerde Dikkat Edecekleri Hususlar


Devlet memurlarına müracaat ve şikâyet hakkı tanınmış olmakla birlikte, bu hakkını usulüne uygun kullanmayan memurların çeşitli olumsuz durumlarla karşılaşmaları da söz konusudur. Bu nedenle, müracaat ve şikâyet hakkının kullanılmasından kaynaklı sıkıntı yaşanmaması için, başvuruda bulunacak memurların bazı hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. - 28.03.2016


Müracaat ve şikâyet hakkı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların;

-Kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat,

-Amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikâyet

hakkına sahip olduklarını hükme bağlamıştır.

Öte yandan, müracaat ve şikâyet hakkının kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar “Devlet Memurlarının Şikâyet Ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik” ile düzenlenmiştir.

Şikâyet veya müracaatta bulunan memura, bu şikâyet veya müracaatı nedeniyle herhangi bir ceza verilememekle birlikte, şikayet veya müracaatını belirlenmiş usul ve esaslara aykırı yapan veya bu yol ile bir suç işleyenler hakkında ise adli ve idari işlemler yapılabilmektedir.

Müracaat ve şikâyette uyulması gereken usul

Müracaat veya şikâyet hakkını kullanacak olanların, bu konularda yapacakları başvurularda uymaları gereken hususlardan bazıları şu şekilde ifade edilebilir:

-Başvurular söz veya yazı ile en yakın amirden başlanarak silsile yoluyla ve şikâyet edilen amirler atlanarak yapmalıdır.

-Başvuruda bulunurken amir atlamamaya dikkat edilmelidir.          

-Şikâyet veya müracaat niteliğindeki konular, elektronik posta ile amirlere iletilmemelidir. 

-Yazılı başvurularda ve başvuru üzerine verilecek kararlara yapılacak itirazlarda, Yönetmelikte belirlenen dilekçe örneği kullanılmalıdır. Dilekçe örneği için tıklayınız…

-Başvuru ve itirazlarda idare veya üçüncü şahıslara yönelik suçlamalardan ve ispat edilemeyecek iddialardan kaçınılmalıdır.

Müracaat veya şikâyet usulüne uyulmaması

Müracaat veya şikâyet hakkını kullanan Devlet memurlarının, Kanun ve Yönetmelikte belirlenen usullere uymadan hareket etmeleri durumunda; 

-Başvuruları değerlendirmeye alınmayabilir, incelenmeyebilir ve konu hakkında herhangi bir karar verilmeyebilir.

-Yaptıkları başvurulara ilişkin olarak kendilerine cevap verilmeyebilir.

-Usulsüz müracaat veya şikâyette bulundukları gerekçesiyle haklarında “uyarma” cezası verilebilir.

-Başvurularında yer alan iddia ve ifadelerden dolayı, “isnat ve iftirada bulundukları” iddiasıyla Cumhuriyet savcılığından haklarında dava açılması istenebilir.

Memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA