www.mevzuattakip.com.tr



Memurun İftiraya Uğradığı Anlaşılınca Ne Yapılır?


Devlet memurlarının, görevleri nedeniyle veya görevleri sırasında çeşitli şekillerde haksız ihbar ve şikâyet suretiyle iftiraya uğradığı durumlara da rastlanmaktadır. - 10.09.2016


MEMURUN İFTİRAYA UĞRADIĞI ANLAŞILINCA NE YAPILIR?

Devlet memurlarının, görevleri nedeniyle veya görevleri sırasında çeşitli şekillerde haksız ihbar ve şikâyet suretiyle iftiraya uğradığı durumlara da rastlanmaktadır.

Bazı yasal düzenlemelerde ise, iftiraya uğradığı anlaşılan memurların korunmasına yönelik hükümler yer almaktadır.

İftiraya uğrayanların korunmasına ilişkin bazı düzenlemeler

**657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; Devlet memurları hakkındaki ihbar ve şikayetlerin, garaz veya mücerret hakaret için uydurma bir suç isnadı ile yapıldığının ve soruşturma veya yargılama sonucunda bu isnadın sabit olmadığının anlaşılması durumunda, merkezde bu memurun en büyük amirinin ve illerde valilerin isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isteyecekleri hüküm altına alınmıştır. (madde 25)

**4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunda; memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkındaki ihbar ve şikâyetlerin ihbar veya şikâyet edileni mağdur etmek amacıyla ve uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığının hazırlık soruşturması veya yargılama sonucunda anlaşılması durumunda, haksız isnatta bulunanlar hakkında Cumhuriyet başsavcılığınca re‘sen soruşturmaya geçileceği belirtilmiştir. Ayrıca, haksız isnada uğradığı ortaya çıkanların, kamu davası açılması için Cumhuriyet başsavcılığına başvurma ve haksız isnatta bulunanlar hakkında genel hükümlere göre tazminat davası açma haklarının da saklı olduğuna hükmedilmiştir. (madde 15)

Memurun iftiraya uğradığı anlaşılırsa ne yapılır?

Konuya ilişkin yasal düzenlemelere göre, yapılan soruşturma veya yargılama sonucunda memurun iftiraya uğradığının ortaya çıkması halinde;
-merkezde bu memurun en büyük amirinin ve illerde ise valinin, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından istemesi gerekir.

-İsnadın 4483 sayılı Kanun kapsamındaki konulara ilişkin olması halinde, haksız isnatta bulunanlar hakkında ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca re'sen soruşturmaya geçilmesi gerekir.

-İlgili memur, kamu davası açılması için Cumhuriyet başsavcılığına başvurarak haksız isnatta bulunanlar hakkında genel hükümlere göre tazminat davası açılmasını isteyebilir.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA