www.mevzuattakip.com.tr



Memurun Müstafi Sayılacağı Haller ve Müstafi Sayılanların Yeniden Atanmaları


MTS - Devlet memurları, bazı hallerde müstafi (çekilmiş) sayılarak memuriyetle ilişikleri kesilmekte ve belli süreler geçmedikçe yeniden memuriyete dönememektedirler. - 16.11.2015


“Müstafi sayılma” olarak bilinen ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda “çekilmiş sayılma” şeklinde düzenlenen husus, ilgili Devlet memurunun memuriyetle olan ilişiğinin kesilmesi sonucunu doğurmaktadır.

Devlet memurunun, herhangi bir başvuruda bulunup bulunmadığına bakılmaksızın çekilmiş sayıldığı (çekilme isteğinde bulunmuş sayıldığı) hallere, 657 sayılı Kanunun çeşitli maddelerinde rastlanabilmektedir.

Çekilmiş sayılma halleri

Devlet Memurları Kanununa göre, memurun çekilmiş sayılacağı hallerden bazıları şöyle:

-İzin almadan veya kurumu tarafından kabul edilebilecek bir mazereti olmadan, göreve kesintisiz şekilde 10 gün gelmeyen memur memuriyetten çekilmiş sayılır.

-Belli bir mazerete istinaden aylıksız izin kullanan memurun, aylıksız izin süresi bitmeden önce söz konusu mazeretinin ortadan kalkması durumunda 10 gün içinde görevine dönmesi zorunlu olup, bu sürede görevine dönmeyen memur memuriyetten çekilmiş sayılır.

-Çeşitli sebeplerle aylıksız izin kullanan memur, aylıksız izin süresibitiminde görevine dönmezse memuriyetten çekilmiş sayılır.

-Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere, kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı göstererek ya da dış burslara dayanılarak (şahsen özel burs sağlayanlar dahil) yurt dışına gitmelerine izin verilen memur, izin süresi sonunda görevine başlamazsa memuriyetten çekilmiş sayılır.

-Başka yerdeki bir göreve naklen atanan ve atama emrini tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket edip belli yol süresini izleyen iş gününde görevine başlamayan memur, kendisinetanınacak aylıksız 10 günlük süre sonunda da belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın yeni görevine başlamazsa memuriyetten çekilmiş sayılır.

Çekilmiş (istifa etmiş) sayılanların yeniden atanmaları

Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca çekilmiş sayılanlar, en az 1 yıl geçmedikçe yeniden Devlet memuriyetine ilişkin bir göreve dönemezler.

Bekleme süresi şartını yerine getirenlerin yeniden Memuriyete dönebilmesi ise ancak açıktan atama uygulamaları kapsamında mümkün olabilmektedir.

Öte yandan, müstafi sayılma veya kendi isteğiyle ayrılma hali toplamı iki defadan fazla olanlar ise yeniden memuriyete dönememektedirler. (Seçimler nedeniyle veya özel kanunlar gereği çekilmeler bu sayıya dahil edilmez.)

10 gün göreve gelmeme halinde günlerin hesaplanması

İzinsiz ve kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın kesintisiz 10 gün göreve gelmeyen memur hakkında, 657 sayılı Kanunun “çekilmiş sayılma” konusundaki hükümleri uygulanmaktadır.

Ancak, memurun göreve kesintisiz gelmediği günlerin hesabında farklı uygulamalarla karşılaşılabilmekte, kesintisiz göreve gelinmeyen günlerin hesabında 10’uncu günün hafta sonuna denk geldiği veya 10 günlük süre içerisinde hafta sonu günlerinin de yer aldığı durumlarda, ilgili memurun göreve kesintisiz gelmediği günler hesabının nasıl yapılacağı konusunda tereddütler yaşanabilmektedir.

Uygulamada, memurun kesintisiz göreve gelmediği günler hesaplanırken, bazı kurumların tatil günlerini hesaba kattığı, bazılarının ise sadece çalışılan günlere göre değerlendirme yaptığı görülmektedir.

Ancak, Devlet Memurları Kanununun ilgili düzenlemelerinde “göreve gelmemek” / “görevin terk edilmesi” gibi kavramlar kullanıldığından, göreve gelinmeyen günlerin (tatil günlerinin) memurun göreve gelmediği sürelere dahil edilmemesi gerektiğini düşünmekteyiz.

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA