www.mevzuattakip.com.tr



Memurun Rotasyon Hizmetinden Sayılan ve Sayılmayan Süreler


Kamu kurum ve kuruluşlarının bazıları, personelinin tamamı veya bazı unvanlarda olanlar hakkında zorunlu yer değiştirme (rotasyon) uygulaması yapmaktadır. - 16.11.2016


MEMURUN ROTASYON HİZMETİNDEN SAYILAN VE SAYILMAYAN SÜRELER

Kamu kurum ve kuruluşlarının bazıları, personelinin tamamı veya bazı unvanlarda olanlar hakkında zorunlu yer değiştirme (rotasyon) uygulaması yapmaktadır.

Kurumlarının özel yönetmelikleri çerçevesinde rotasyona tabi tutulan Devlet memurlarının aynı düzenlemelerle belirlenmiş hizmet bölgelerinde belli sürelerle görev yapması zorunlu olurken, bazı süreler memurun bölge hizmeti hesabına dahil edilmemektedir.

Zorunlu yer değiştirme suretiyle atandıkları yerde o yerin bulunduğu bölge için belirlenmiş hizmet süresi kadar görev yapmaları gereken memurlar için, hizmet bölgesi süresinden sayılacak ve sayılmayacak sürelerin bilinmesi önem taşımaktadır.

Rotasyon bölgeleri ve bu yerlere ilişkin hizmet süreleri

Devlet memurlarının yer değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenleye genel Yönetmelik, Türkiye'nin illerini; ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösterme durumlarına ve gelişmişlik sıralarına göre 6 hizmet bölgesine ayırırken, kamu kurum ve kuruluşlarının çıkaracakları özel yönetmeliklerle;

-Sayıları en çok 6 ve en az 3 olacak şekilde,

-Bir bölgedeki çalışma süresi en az 2 yıl olacak şekilde

belirleme yapmalarına da imkan tanımıştır.

Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşları tarafından çıkarılacak özel yönetmeliklerle; zorunlu yer değiştirmeye tabi personelin kimler olacağı, zorunlu hizmet bölgeleri ve hangi illerden oluşacağı, bölgelerdeki zorunlu çalışma süreleri gibi hususlar belirlenebilmektedir.

Memurun kadrosunun bulunduğu bölge hizmetinden sayılan süreler

Aşağıdaki süreler, memurun kadrosunun bulunduğu yere ait bölge hizmetinden sayılır:

*Yıllık izin, sağlık izni (radyoaktif ışınlara maruz kalacak şekilde çalışanlara verilen izin) ve mazeret izni sürelerinin tamamı.

*Hastalık izni veya refakat izni kapsamında kullanılan toplam izin süresinin 6 ayı aşmayan kısmı.  

*Bir yılda toplam 90 günü geçmeyen geçici görev süreleri.

*Görevden uzaklaştırılan ve görevleri ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan ya da gözaltına alınanların, görevlerine dönmelerine engel bir durumun bulunmadığı hallerde, görevden uzakta geçen bu sürelerin tamamı.

*Hizmet içi eğitimde başarılı geçen sürelerin tamamı.

Bölge hizmetinden sayılmayan süreler

Aşağıdaki süreler, memurun kadrosunun bulunduğu yere ait bölgenin hizmetinden sayılmaz:

 *Aylıksız izinli olarak geçirilen süreler.

*Yetiştirilmek amacıyla yurtdışına gönderilen memurların yurtdışında geçirdiği süreler.

*Hastalık izni veya refakat izni kapsamında kullanılan toplam izin süresinin 6 ayı aşan kısmı.

Öte yandan, yılda toplam 90 günü aşan geçici görev süreleri ile aynı unvanda aday memur olarak geçen süreler ve başka yerdeki bir görevin usulüne uygun şekilde vekaleten yürütüldüğü süreler ise bu sürelerin geçtiği yerin (kadronun bulunduğu yerin değil)  bölge hizmetinden sayılmaktadır.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA