www.mevzuattakip.com.tr



MİARGEM Başkanı Halil MEMİŞ'ten, Belediye Personel Sorunlarına İlişkin Açıklama


Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Halil MEMİŞ, Son zamanlarda yoğunlaşan beklentiler ve belediyelerimizde yaşanan istihdam sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. - 29.11.2019


Mahalli idarelerde, özellikle belediyelerde son zamanlarda yaşanan kadro beklentileri ile bu sorunların nedenlerine ilişkin değerlendirmeler yapan MİARGEM Başkanı Memiş, sözleşmeli personelin kadro beklentilerinin karşılanması ve diğer beklentisi olan personeller için de tatmin edici çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Değerlendirmesinde öncelikli olarak;

"1. Sözleşmeli personelin kadro taleplerinin karşılanması,

2. Üniversiteli işçilerin talepleri konusunda net sonuca ulaşılması,

3. Taşeronlaşmanın evrilmiş hali olan doğrudan hizmet alımı personel uygulamasının ortadan kaldırılması"

gerektiğini ifade ewden Memiş, uzun vadede ise;

"hiç zaman kaybedilmeden;

1. KPSS ve merkezi yerleştirmeden kaçışın temel argümanı, genel uygulama ve/veya istihdam şekli haline gelen sözleşmeli personel istihdamı hem zorlaştırılmalı, hem de sınırlandırılmalıdır.

2. Belediyelerdeki personel gider oranlarının hiçbir şekilde aşılmasına izin verilmemeli (oranın aşılması halinde personel alımı için gerekli olan bakanlık onayı kaldırılmalı), bunu sağlayacak normatif düzenlemeler getirilmelidir.

3. Liyakat ve kariyer ilkelerini sağlayamayan mevcut görevde yükselme sistemi, bahsi geçen ilkeler çerçevesinde yeniden gözden geçirilmelidir.

4. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, iş analizine dayanmayan, fonksiyonel yapılanmaya imkan sağlamayan, bilimsel çalışmalar temelinde yürütülmesi ve oluşturulması imkan dahilinde olmayan norm kadro uygulamasına ilişkin düzenlemelerin, bu hususları sağlayacak şekilde revize edilmesi sağlanmalıdır. Bu çerçevede, bakanlığın hangi unvan bazında hangi daire başkanlıkları ve müdürlüklerin oluşturulması gerektiğini değil, fonksiyonel olarak birim oluşturulmasına imkan sağlayacak bir sistemi öngörmesi şarttır.

5. İnsan kaynakları sistemi, sadece birimlere verilen ve kağıt üzerinde kalan bir isim uygulaması olmaktan çıkarılmalı, çağdaş normlara uygun hale getirilmeli, işe alımdan yetiştirilmeye ve yükselmeye kadar tüm unsurlarıyla hakim kılınmalıdır." şeklinde ifadelerde bulundu.

Açıklamanın tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

 


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA