www.mevzuattakip.com.tr



Müdür Maaşının Mühendis Maaşından Fazla Olduğu Kurumlar


Kamu kurum ve kuruluşlarında Müdür/Şube Müdürü unvanlı kadrolarda görev yapanların aylık net maaşı Mühendis unvanlı kadrolarda bulunanlara göre daha düşük olurken, bazı kurumlarda ise tersi durum söz konusudur. - 20.03.2017


Aylık maaş ödemelerinde tazminat olarak “Özel Hizmet Tazminatı”ndan yararlanan Devlet memurlarından Müdür/Şube Müdürü ile Mühendis unvanlı kadrolarda bulunanların aylık net maaşlarına bakıldığında; aynı derece/kademe ve hizmet süresindeki Mühendisin, Müdür/Şube Müdürü kadrosunda olanlara göre daha yüksek maaş aldığı görülmektedir. (Bu yazımızda, kariyerleri nedeniyle haklarında 2200 ek göstergeden daha yüksek ek gösterge uygulanan Müdürlere/Şube Müdürlerine değinilmemiştir.)

Öte yandan, personelin aylık maaş ödemelerinde tazminat olarak “Adalet Hizmetleri Tazminatı”nın ödendiği kurumlarda ise Müdür/Şube Müdürü net maaşı, Mühendis kadrosunda olanlara göre daha yüksek olabilmektedir. 

Tazminat ödemelerinde fark

Devlet memurlarının tazminat ödemelerinin kurumlara göre farklı belirlenmesi; aynı unvanda, aynı derece/kademede ve hizmet süresinde olan memurların farklı ücret almasına neden olmaktadır. (Mahalli idareler personeline sosyal denge tazminatı ve ikramiye ödenmesi de benzer sonuçlar doğurmaktadır.)

Benzer bir durum, Özel Hizmet Tazminatı yerine memurlara bazı kurumlarda yapılan Adalet Hizmetleri Tazminatı ödemesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin; Yüksek Mahkemeler, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay, İl ve İlçe Seçim Kurulları ile adli, idari ve askeri yargıda (ceza infaz kurumları ve icra müdürlükleri personeli dahil) fiilen görev yapan bazı memurlara ödenen Adalet Hizmetleri Tazminatı oranlarının sınıf, unvan ve dereceler itibariyle belirleniş şekli, emsal personelin maaş miktarını farklılaştırmaktadır.

Müdür/Şube Müdürü ve Mühendis maaşı

Müdür/Şube Müdürü ve Mühendis unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurlarının maaş miktarı arasındaki, kurumlardan kaynaklı farklılık konusunda bilgi vermesi bakımından; kazanılmış hak aylık seviyesi 1/4 olup, hizmet süresi 25 yıl veya daha fazla olanlara ilişkin bilgilere aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.

Tabloda da görüleceği üzere;

-Özel Hizmet Tazminatı ödenen bir kurumda,  Mühendis net maaşı Müdür/Şube Müdürü net maaşından 94 TL fazladır.

-Adalet Hizmetleri Tazminatı ödenen kurumda, Müdür/Şube Müdürü net maaşı Mühendis net maaşından 269 TL fazladır.

Kurum

D/K

Hizmet Yılı

Aylık Net Maaş (15/4/2017)

Müdür/Şube Müdürü

Mühendis

*Adalet Hizmetleri Tazminatı ödenen kurumlarda

(Yüksek Mahkemeler, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay, İl ve İlçe Seçim Kurulları ile adli, idari ve askeri yargı, ceza infaz kurumları ve icra müdürlükleri)

1/4

25 yıl ve üzeri

4.528 TL

4.259 TL

*Özel Hizmet Tazminatı ödenen kurumlarda (mahalli idareler hariç)

1/4

25 yıl ve üzeri

4.165 TL

4.259 TL

NOT:

-Aile yardımı ve asgari geçim indirimi bakımından, bekar (veya eşi çalışan) ve çocuksuz personele göre değerlendirme yapılmıştır.

-Döner sermayeden yararlananlar için, sabit döner sermaye ödemesi (net ek ödeme miktarı kadar) hesaplamaya dahil edilmiştir.

-Çalışılan kurum, bölge ve yerden kaynaklı ek tazminat ve yan ödeme farklılıkları dikkate alınmamıştır.

-Sendika aidatı ve toplu iş sözleşmesi ikramiyesi dikkate alınmamıştır.

 

Kaynak:  memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA