www.mevzuattakip.com.tr



Muhtar Maaşı Ne Kadar Olacak Ve Ne Zaman Ödenecek?


Meclis Genel Kurulunun gündeminde bulunan “Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” köy ve mahalle muhtarlarının aylık ödeneklerinin miktarını da artırıyor. - 21.01.2016


Muhtar ödeneklerinin belirlenmesinde esas alınan gösterge 14.750’ye yükseltiliyor.

Muhtarlar hakkında uygulanan gösterge rakamının 14.750 olması, 2016 yılı ilk altı aylık döneminde aylık maaşlarının net 1.300 TL olması anlamına geliyor.

Muhtar maaşları nasıl belirleniyor?

2408 sayılı “Muhtar Ödenek Ve Sosyal Güvenlik Yasası”, muhtar ödeneklerinin ne kadar olacağını ve nasıl ödeneceğini de düzenliyor.

Kanun, köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, belli bir gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilmesine hükmederken, Kanunda gösterilen gösterge rakamının Bakanlar Kurulu tarafından iki katına kadar muhtarlara göre farklı belirleme yetkisi de bulunuyor.

Bakanlar Kurulu, muhtarlara göre değişen göstergeler belirlerken, muhtarlıkların bulunduğu yerleşim biriminin idarî yapısı ve nüfusu gibi kriterleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate alıyor.

Muhtarlara verilen ödenekten, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmıyor.

Muhtar ödenekleri, her ayın 15. günü ilgili il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödeniyor.

Muhtarlar zamlı maaşlarını ne zaman alacak?

Muhtar ödeneklerinin belirlenmesinde esas alınan gösterge rakamının (2408 sayılı Kanunun 1 inci maddesindeki) 14.750’ye yükseltilmesini öngören Kanun Tasarısının yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen ayın 15’inde muhtarlar zamlı maaşlarını alabilecek.

Yeni gösterge rakamlarıyla aylık maaşları net 1300 TL’ye yükselecek olan muhtarlardan bazıları, Bakanlar Kurulu Kararıyla 2600 TL’ye kadar aylık maaş alabilecek.

memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA