www.mevzuattakip.com.tr



Ocak Ayında Alınacak Zamli Maaş Miktarları Ne Zaman Kesinleşecek?


15 Ocak 2017 tarihinde Devlet memurlarının alacağı zamlı maaşın net miktarının ne kadar olacağı henüz kesinlik kazanmadı. - 08.12.2016


OCAK AYINDA ALINACAK ZAMLI MAAŞ MİKTARLARI NE ZAMAN KESİNLEŞECEK?

15 Ocak 2017 tarihinde Devlet memurlarının alacağı zamlı maaşın net miktarının ne kadar olacağı henüz kesinlik kazanmadı.

Bu ayın sonuna doğru belirlenecek olan “brüt asgari ücret” ve 3 Ocak 2017 tarihinde açıklanacak olan 2016 Aralık ayı enflasyon rakamlarının bilinmesiyle, Devlet memurlarının 15 Ocak 2017 tarihinde alacakları zamlı aylık net maaş miktarları da netlik kazanacak.

2017 yılının ilk altı ayı için Devlet memurlarının aylık ücretlerine %3 oranında zam yapılacak, enflasyonun %5’ten fazla çıkması durumunda aradaki fark maaş zammına eklenecek ve asgari ücretteki artış net maaşa yansıyacak.

Asgari ücret artışı memur maaşını etkileyecek

Memurun aylık net maaşı hesaplanırken, aylık brüt ücretten kesilecek Gelir Vergisi miktarından asgari geçim indirimi tutarı (eş ve çocuk durumlarına göre değişen oranlar esas alınarak belirlenen tutarlarda) kadar indirim yapılmaktadır.  Bu uygulama, memurun aylık net maaşında artışa sebep olmaktadır.

Devlet memuru hakkında uygulanacak Asgari Geçim İndirimi (AGİ) miktarının, ilgili mali yılbaşında geçerli olan brüt asgari ücrete göre belirlenmekte olması nedeniyle, asgari ücretin artması memurun aylık net maaşında da artışa neden olmaktadır.

Brüt asgari ücretin 1 Ocak 2017’den geçerli olacak miktarının ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından bu ayın (Aralık) son haftasında belirlenmesi bekleniyor.

Enflasyon rakamları memur maaşını etkileyebilecek

2015 yılında imzalanan Toplu Sözleşme hükümlerine göre; kamu görevlilerine 2016 yılı ikinci yarısı için yapılan %5 oranındaki maaş zammının, 2016 yılı ikinci altı aylık döneminde (1 Temmuz-31 Aralık) gerçekleşecek enflasyon artış oranının altında kalması durumunda, aradaki fark 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olarak maaşlara zam şeklinde yansıtılacak.

Buna göre, memurun Ocak ayında enflasyon farkı zammı alabilmesi için, 2016 yılı ikinci yarısına ilişkin enflasyon artış oranının %5’ten fazla olması gerekiyor.

2016 yılı ikinci altı aylık dönemine ilişkin enflasyon rakamları TÜİK tarafından 3 Ocak 2017 Salı günü açıklanacak.

Öte yandan, 2016 yılının ikinci altı aylık döneminin 5 aylık enflasyon rakamlarına bakıldığında, enflasyon farkı zammı yapılmasını gerektirecek bir sonucun dönem sonunda çıkmayacağı değerlendirilmekle birlikte, 15 Ocak 2017 tarihinde alınacak zamlı net maaş miktarı 3 Ocak 2017 tarihinde kesinlik kazanmış olacak.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA