www.mevzuattakip.com.tr



OHAL KHK'larında, Devlet Memurlarını İlgilendiren Hangi Konular Düzenlendi?


15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında, Bakanlar Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 10 adet Kanun Hükmünde Kararname çıkarıldı. - 14.11.2016


OHAL KHK’LARINDA, DEVLET MEMURLARINI İLGİLENDİREN HANGİ KONULAR DÜZENLENDİ?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında, Bakanlar Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 10 adet Kanun Hükmünde Kararname çıkarıldı.

Olağanüstü Hal kapsamında çeşitli tedbirlerin alınmasına yönelik düzenlemeler içeren KHK’larda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapan hükümlerin yanı sıra Devlet memurlarını ilgilendiren çeşitli hükümler de yer aldı.

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larda (667-676) yer alan düzenlemelerden, Devlet memurları ile ilgili olanların bazıları şunlar:

1) 667 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…)

**Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmadı.

**657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personelden,  terör örgütlerine veya Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunan yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilenlerin kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin düzenlemeye yapıldı.

2) 668 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…)

**Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesine  “JANDARMA HİZMETLERİ SINIFI"  ve “SAHİL GÜVENLİK HİZMETLERİ SINIFI” eklendi. Bu sınıflar kapsamındaki personel hakkında, özel kanunlarında hüküm bulunmayan hallerde 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanacak.

  Jandarma Hizmetleri Sınıfı, Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında bulunan subay, astsubay ve uzman jandarmaları kapsıyor.

  Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı, Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında bulunan subay ve astsubayları kapsıyor.

**Milli Eğitim Bakanlığında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilmesine ilişkin düzenleme yapıldı. 

3) 669 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…)

**Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmadı.

**15 Temmuz 2016 sonrasında milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan Devlet memurları hakkında, 657 sayılı Kanunda öngörülen soruşturma açma sürelerinin olağanüstü hal süresince uygulanmayacağı hususu düzenlendi.

**Bazı memurlar kamu görevinden çıkarıldı.

4) 670 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…)

**Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmadı.

**Bazı memurlar kamu görevinden çıkarıldı.

5) 671 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…)

**Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmadı.

**Emniyet Genel Müdürlüğü özel harekat birimlerinde, 28 yaşından gün almamış ve en az lise mezunu olanların, KPSS ve askerlik şartı aranmadan mülakat sınavı ile polis meslek eğitim merkezlerine alınmasına imkan veren düzenleme yapıldı. Askerlik şartı 676 sayılı KHK ile kaldırıldı. Ayrıntılar...

6) 672 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…

**Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmadı.

**Bazı memurlar kamu görevinden çıkarıldı.

7) 673 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…

**Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmadı.

**15 Temmuz darbe teşebbüsü ve terör eylemi sonrasında görevden uzaklaştırılan Devlet memurlarından yönetici kadrolarında bulunanların göreve iadesinin, bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebileceği hususu düzenlendi.

8) 674 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…)  

**Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmadı.

**Özel dershane ve öğrenci etüt merkezlerinde görev yapan eğitim personelinin, sözlü sınavla kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerdeki sözleşmeli öğretmen pozisyonlarına atanabilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

**Emniyet Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde görevli pilotlara ödenen tazminat artırıldı.

**Milli Savunma Bakanlığında; Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Rektör, Teftiş Kurulu Başkanı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı ve Daire Başkanı kadrolarında görev yapacak olanların kadroları için askeri rütbe karşılığı belirlendi. Bu belirlemeyle, söz konusu kadro unvanlarında görev yapacak olanlar, diğer bakanlıklardaki emsal unvanlarda görev yapanlara göre ayrıcalıklı hale geldi. Ayrıntılar...

9) 675 sayılı KHK (tam metni için tıklayınız…

**Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmadı.

**Bazı memurlar kamu görevinden çıkarıldı.

**Kamu görevinden çıkarılmış olan bazı memurlar görevlerine iade edildi.

**657 sayılı Kanunda belirtilen soruşturma ve tedbirlere ilişkin süre sınırlamalarının, 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren görevden uzaklaştırılan memurlar hakkında olağanüstü hal süresince uygulanmayacağı düzenlendi.

10) 676 sayılı KHK  (tam metni için tıklayınız…

**657 sayılı Kanunun 48/A maddesinde yapılan değişiklikle, memuriyete girişte aranan genel şartlar arasına “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.” da eklendi.

**657 sayılı Kanunun 125/E maddesinde yapılan değişiklikle, Devlet memuriyetinden çıkarma disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller arasına “Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak.” da eklendi.

**En az 2 yıl süreyle Uzman Erbaş statüsünde çalışmış olanların, sözlü sınavla sözleşmeli statüde (4/B)  İnfaz ve Koruma Memuru olarak istihdam edilebilmelerine ilişkin düzenleme yapıldı. Ayrıntılar...

**Millî Savunma Bakanlığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan personelin,  Bakanlığa intibak edemediklerinin değerlendirilmesi durumunda başka kurumlara atanmalarına imkan veren düzenleme yapıldı. Ayrıntılar...

**Diğer kurumlarda görev yapan bazı kariyer meslek personelinin bir yıl içinde Milli Savunma Bakanlığındaki Başmüfettiş ve Müfettiş kadrolara naklen atanmasına imkan veren düzenleme yapıldı. (Başmüfettiş, Başdenetçi, Başkontrolör unvanlarında olanlar Başmüfettiş kadrolarına; Müfettiş, Denetçi, Kontrolör unvanlarında olanlar Müfettiş kadrolarına naklen atanabilecek) 

**Yapılacak sınav tarihi itibarıyla en az üç yıl hizmeti olup Millî Savunma Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında 657 sayılı Kanuna göre görev yapanların; yaş, KPSS ve yabancı dil şartı aranmaksızın bir yıl içerisinde ve bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak yazılı ve sözlü veya yalnızca sözlü sınavla Millî Savunma Uzmanı kadrolarına atanmasına imkan veren düzenleme yapıldı.

**Yapılacak sınav tarihi itibarıyla en az üç yıl hizmeti olup Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında 657 sayılı Kanuna göre görev yapanların; yaş, KPSS ve yabancı dil şartı aranmaksızın bir yıl içerisinde ve bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak yazılı ve sözlü veya yalnızca sözlü sınavla Silahlı Kuvvetler Uzmanı kadrolarına atanmasına imkan veren düzenleme yapıldı.

**657 sayılı Kanunun 36/A/11 maddesi kapsamındaki kariyer uzmanların, bir yıl içinde Millî Savunma Uzmanı kadrolarına naklen atanmalarına imkan veren düzenleme yapıldı. Ayrıntılar...

**Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli sağlık personeli istihdamına yönelik düzenleme yapıldı. Ayrıntılar...

**Türkiye Maarif Vakfı tarafından yürütülecek faaliyetlerde ihtiyaç duyulması halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli memurların yurt içi ve yurt dışında görevlendirilmelerine imkan veren düzenleme yapıldı. Ayrıntılar...

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA