www.mevzuattakip.com.tr



Onayı Olmadan Fazla Mesaiye Zorlanan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat İsteyebilir


Özel sektör çalışanları arasında en büyük sorunlardan biri de uzun çalışma saatleri ve çalışanın isteği dışında fazla mesaiye zorlanması. - 21.01.2016


Fazla mesai konusundaki en büyük sorun ise çalışan aslında normal çalışma süresinden fazla çalıştığı, yani fazla mesai yaptığı halde, normal çalışma süresini aşan çalışmanın fazla mesai olarak değerlendirilmemesi ve fazla mesai ücreti ödenmemesi. Bir diğer konu ise çalışanın onayına bakılmaksızın istemediği halde fazla mesaiye zorlanması.

İş Kanunu uyarınca haftalık normal çalışma süresi 45 saat. Dolayısıyla haftalık 45 saati geçen çalışmalar fazla mesai sayılmaktadır. Aynı şekilde haftalık çalışma süresine bakılmaksızın günlük 11 saati aşan çalışmalar, gece çalışanlar için 7,5 saati aşan çalışmalar fazla mesai sayılmaktadır. Fazla mesai ücreti olarak da çalışana her bir saatlik fazla mesai karşılığında normal ücretinin yüzde 50 fazlası yani bir buçuk katı ücret ödenmesi gerekir.

Öte yandan İş Kanunun 41 inci maddesi ve İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği uyarınca fazla mesai yaptırılacak işçiden her yıl başında yazılı olarak onay alınması ve bu onayın işçinin özlük dosyasında bulunması gerekir. Bu onay konusu önemli olup Yargıtay 22. Hukuk Dairesi bir kararında (Esas No. 2013/8243, Karar No. 2014/7400, Tarihi: 08.03.2014) fazla çalışmaya onay vermeyen işçinin fazla çalışmaya zorlanmasının işçi açısından haklı fesih sebebi olduğunu belirtmiştir. Dolayısıyla bu durumdaki işçi isterse iş sözleşmesini feshedip yani işten ayrılıp, işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa işverenden kıdem tazminatını isteyebilir. (isvesosyalguvenlik.com)


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA