www.mevzuattakip.com.tr



Sendika Üyesi Memurdan Yapılan Kesinti Artacak


Sendika üyesi memurların aylık ücretlerinden her ay kesilen sendika aidatının alt ve üst sınırları 2017 yılında artacak. - 19.11.2016


SENDİKA ÜYESİ MEMURDAN YAPILAN KESİNTİ ARTACAK

Sendika üyesi memurların aylık ücretlerinden her ay kesilen sendika aidatının alt ve üst sınırları 2017 yılında artacak.

Kamu kurum ve kuruluşları, kamu görevlileri sendikalarına üye olanların maaşlarından, maaş miktarı ve üye olunan sendikaya göre değişebilen tutarlarda her ay yaptığı sendika üyelik kesintisini ilgili sendikalara göndermektedir.

Sendika aidatı ne kadar?

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, sendika üyesi olan Devlet memurlarının maaşlarından, belli sınırlar içinde olacak şekilde ilgili sendika tüzüğünde belirlenen oranda hesaplanacak tutarda üyelik ödentisi (sendika aidatı) kesilmesine hükmetmiştir.

Kanun, sendika tüzüklerinde belirlenecek aylık üyelik aidatı oranlarının; 15/1’den aylık alan Devlet memurunun damga vergisine tâbi brüt ücretinin binde dördünden (%0,4) az ve otuzda birinden (1/30) çok olamayacağını da hükme bağlamıştır.

Bu çerçevede, sendika üyesi olan memurların aylık ücretlerinden, brüt maaşlarının damga vergisi ne tabi tutarı üzerinden, üyesi oldukları sendikanın tüzüğünde belirtilen oranda sendika aidatı kesilmektedir.

Damga vergisine esas maaş tutarı her memur için aynı olmadığından, aylık brüt maaşı yüksek olanlardan kesilen sendika aidatının miktarı da daha yüksek olmaktadır. Ayrıca, sendikaların belirleyeceği üyelik ödenti oranları (alt ve üst sınırlar dahilinde) farklı olabileceğinden, aidat miktarı üye olunan sendikaya göre de değişebilmektedir.

Sendika aidatı artacak

Memur maaş hesabında esas alınan katsayılar 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak %3 artacağından, sendika üyesi memurların maaşından kesilecek üyelik aidatı miktarı da 15 Ocak 2017 tarihinden itibaren biraz artacak.

Sendika üyesi memurların damga vergisine esas maaş tutarı üzerinden, üyesi oldukları sendikanın tüzüğünde belirtilen oranda her ay kesinti yapılacak.

2017 yılı ilk altı ayında sendika kesintisinin miktarı “10,43 TL” ile “86,90 TL” aralığında olacak.

2016 yılının ikinci altı aylık döneminde sendika aidatı miktarı “10,12 TL” ile “84,37 TL” aralığında bulunuyor. 

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA