www.mevzuattakip.com.tr



Şua İzninden Kimler, Nasıl Yararlanıyor?


Devlet memurlarından bazılarına, yıllık izin hakkı yanında şua izni olarak da bilinen sağlık izni kullanma hakkı da tanınmıştır. - 20.12.2016


ŞUA İZNİNDEN KİMLER, NASIL YARARLANIYOR?

Devlet memurlarından bazılarına, yıllık izin hakkı yanında şua izni olarak da bilinen sağlık izni kullanma hakkı da tanınmıştır.

Sağlık (şua) izni

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, memurların yıllık izinlerinin kullanılışına ilişkin hususları düzenlenirken; “Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.” demiştir.

Öte yandan, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Radyoloji, Radyom Ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname”de yer alan hükümlere göre “her röntgen mütahassısının veya röntgen ve radyom ile iştigal eden kimsenin senede dört hafta muntazaman devamlı tatil yapması mecburidir.”

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, radyoaktif ışınlarla çalışan Devlet memurlarının, yıllık izinlerine ilaveten sağlık (şua) izni kullanma hakları bulunmaktadır.

Şua izninin süresi ve kullanımı

Şua izninin süresi 1 aydır. Bu izin sürenin memurun yıllık izin süresi ile ilgisi bulunmamaktadır. Yıllık izin hakkının 20 gün veya 30 gün olması, memurun kullanabileceği şua izni süresini değiştirmez.

Yıllık izinlerin, amirlerin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılması ve o yıl içine kullanılmayan izin sürelerinin bir sonraki yılın izniyle birleştirilerek kullanılması mümkündür. Ancak, şua izni kullanımı ise yıllık izin kullanımına göre farklılık göstermektedir.

Nizamnamede, radyoaktif ışınlarla çalışan personelin “senede dört hafta muntazaman devamlı tatil yapması” zorunlu tutulduğundan, 1 ay süreli şua izninin kesintili kullanılamayacağını ve bir sonraki yıla devredilemeyeceği anlaşılmaktadır.

Öte yandan, şua izninin ilgili memurun isteği üzerine kullandırılması esas olmakla birlikte, sunulan sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmaması amacıyla, şua izninin personelin talep ettiği tarih dışındaki tarihlerde kullandırılması da mümkün olmakla birlikte, ilgili personelin yıl içinde şua izni kullanımına engel de olunmamalıdır. 

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA