www.mevzuattakip.com.tr



Tahakkuk Zamanaşımı ve Muhtemel Sorunlar


Kemal ÇAĞLAR (Gelir Uzmanı) yazdı... - 13.03.2016


Vergi hukukumuzda zamanaşımı; süre geçmesi nedeniyle vergi alacağının ortadan kalkmasını ifade eder. (VUK. 113. md.)

Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından itibaren başlayarak 5 yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler tahakkuk zamanaşımına uğrar. (VUK. 114. md.)

Örneğin 2009 yılında elde edilen bir gelirin vergisinin zamanaşımına uğraması için, 2010 takvim yılının 1 Ocak tarihinden 2014 yılının 31 Aralık tarihine kadar tarh ve mükellefe tebliğ edilmemiş olması gerekir.

Şu kadar ki, vergi dairesince matrah takdiri için takdir komisyonuna başvurulması zamanaşımını durdurur. Duran zamanaşımı mezkur komisyon kararının vergi dairesine tevdiini takip eden günden itibaren işlemeye devam eder.

Şarta bağlı istisna veya muafiyet uygulamaları sonucu kısmen veya tamamen alınmayan vergilere ilişkin zamanaşımı süresi, istisna veya muafiyet şartlarının ihlâl edildiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlar.

Damga vergisine tabi olup vergi ve cezası zamanaşımına uğrayan evrakın hükmünden tarh zamanaşımı süresi dolduktan sonra faydalanıldığı takdirde mezkûr evraka ait vergi alacağı yeniden doğar.

Devamı için tıklayınız...


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA