www.mevzuattakip.com.tr



Taşeron Çalışanlar Özel Sözleşmeli Personel Olacak Ve Sınava Girecek


Dün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tüm taşeronların kadroya geçirileceğine ilişkin açıklama sonrasında, detaylar belli olmaya başladı. - 24.03.2016


Maliye Bakanı Naci Ağbal, kadro verilecek olan taşeron çalışanların "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edileceğini açıkladı.

Asıl işi yapanlar dışında yardımcı işlerde çalışanların da kadroya geçirileceğinin açıklanması, taşeron personel tarafından olumlu karşılanırken, yıllardır KPSS yoluyla kamuda memur olarak çalışabilmek için sınavlara giren adaylar tarafından adaletsizlik olarak nitelendirilmişti.

Özel sözleşmeli personel

Kadro alacak 720 bin personelin kamuda "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edileceği ve  personel ile ilgili çalışma koşulları, mali ve sosyal hakları ve yükümlülüklerinin 1-2 hafta içinde Meclis’e gönderilecek tasarıda netlik kazanacağı belirtiliyor.

1 Kasım'dan önce çalışanlar yararlanacak

Kadro imkanından sadece 1 Kasım seçimlerinden önce taşeron olarak çalışmaya başlayan personelin yararlanacağı belirtilirken, bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa ve şayet kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse, burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek. 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışmaya devam eden taşeronlarda devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıması gerekecek. Ayrıca, emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçiler düzenlemeden yararlanamayacak. Yine tam zamanlı hizmet veren taşeron işçi düzenlemeden yararlanırken, kısmi zamanlı çalışanlar yararlanamayacak.

Sınav yapılacak

Kadroya alınacak personelin ayrıca 12 ay boyunca görev yapıyor olması gerekecek. Yine taşeron çalışanların kamuya girebilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik olarak ayrıntıları kanun tasarısıyla belirlenecek olan bir sınav yapılacak.

Dün Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı gibi, belediye ve il özel idarelerinde kadro alacak taşeron personel, bu kurumların şirketlerinde istihdam edilecek.

Bu personel için devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak.

Taşeron personel için getirilecek olan "özel sözleşmeli personel" statüsünde, ilgili çalışan ile 3'er yıllık sözleşme yapılacak ve sözleşmeleri her 3 yılda bir yenilenecek. Bu personelin görevlerinde veya aldıkları ücretlerde ise herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Emeklilik sistemi bakımından ise 4/A çalışanları gibi değerlendirilecekler.

Memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA