Taşeron İşçilerin Başvurularındaki Süreye Dikkat

MTS Editörü (MİARGEM Başkanı) Halil Memiş, taşeronların işçiliğe/sürekli işçiliğe geçiş başvurularının başlangıç tarihleri ile ilgili kamuoyundaki bir yanlışlığı düzeltecek bir değerlendirme yapmış olup, değerlendirme aşağıdadır.

MTS Editörü (MİARGEM Başkanı) Halil Memiş, taşeronların işçiliğe/sürekli işçiliğe geçiş başvurularının başlangıç tarihleri ile ilgili kamuoyundaki bir yanlışlığı düzeltecek bir değerlendirme yapmış olup, değerlendirme aşağıdadır.

696 sayılı KHK ile mahalli idare taşeron işçileri için getirilen mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilme için başvurular devam ediyor.

KHK'nin başvuru sürelerinde bazı mahalli idarelerin tereddüt yaşadıkları ve merkezi idare kuruluşlarındaki başvuru tarihi olan 2 Ocak 2018 tarihinin, mahalli idareler içinde geçerli olduğu ve başvuruların aynı tarihten itibaren başlayacağı gibi yanlış bir kanaatin oluştuğu tarafımızdan tespit edilmiştir.

696 sayılı KHK'nin 127 nci maddesi ile 375 sayılı KHK'ye eklenen Geçici 24 üncü maddesi ile birlikte;

İl özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından 4/12/2017 tarihi itibarıyla çalıştırılmakta olanlar;

a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımak,

b) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak,

c) Bu kapsamda çalıştırılmalarına ilişkin olarak açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğine dair yazılı beyanda bulunmak,

ç) En son çalıştığı idare veya şirket ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı bu madde ile tanınan haklar karşılığında herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmek,

kaydıyla bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on gün içinde hizmet alım sözleşmesini yapan idareye veya şirkete, ek 20 nci madde (İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası bu idarelere ait şirket - herhangi bir şirketi bulunmuyorsa münhasıran bu amaçla kuracakları bir şirket.) kapsamındaki şirketlerinde işçi statüsünde çalıştırılmak üzere yazılı olarak başvurabilirler. Dilekçe örneği için tıklayınız.

Başvuranların şartları taşıyıp taşımadıklarının tespiti,

Bu tespite itirazların karara bağlanması,

Şartları taşıyanların belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınması,

Sınav sonuçlarına itirazların karara bağlanması ve

Sınavda başarılı olanların işçi statüsüne geçirilmesine

ilişkin süreç bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren doksan gün içinde sonuçlandırılır.

KHK'nin yürürlük maddesi olan 136 ncı maddesine göre;

"Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin;

a) 17 nci, 18 inci, 83 üncü, 84 üncü, 106 ncı, 112 nci ve 113 üncü maddeleri, 73 üncü maddesiyle 4634 sayılı Kanuna eklenen geçici 10 uncu maddenin son fıkrası, 126 ncı maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 20 nci ve ek 21 inci maddeler ile 127 nci maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü maddenin onbeşinci fıkrası hariç diğer fıkraları 2/1/2018 tarihinde,

b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer."

Bu hükme göre; mahalli idare işçilerinin belediye şirketlerinde işçi olarak çalışmak için başvurmalarını düzenleyen madde olan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 24 üncü madde, 2.1.2018 tarihinde yürürlüğe girecek hükümler arasında bulunmamaktadır. Dolayısıyla, geçici 24 üncü madde, (b) bendinde yer alan "Diğer hükümler" çerçevesinde değerlendirilecek ve KHK'nin yayım tarihi olan 24 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girecek ve başvuru süresi olan 10 günlük süre o tarihten başlayacaktır.

Buna karşılık merkezi idare kuruluşlarındaki taşeron işçilerin geçişini düzenleyen geçici 23 üncü madde, 2.1.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek hükümler arasında sayıldığından, merkezi idare kuruluşlarındaki taşeron işçilerin başvurusu 2.1.2018 tarihinde başlayacaktır.

Hak kaybı yaşanmaması için, bu sürelere dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

EK AÇIKLAMA:

Taşeron Başvuruları İçin Yanlış Açıklamalar...

Yanlış anlaşılmaları ve açıklamaları düzeltiyoruz...

Taşeron İşçilerin Belediye Şirketlerinde işçi olarak çalışmak istemeleri halinde yapacakları başvurular ile ilgili olarak, Mevzuat Takip Sistemi (www.mts.org.tr) adresinde yaptığım açıklama üzerine, şahsımla irtibata geçerek, başta memurlar.net olmak üzere bazı sitelerde başvuruların 2 Ocak 2018 tarihinde başlayacağı yönünde açıklamalar olduğu, dolayısıyla tereddüt yaşadıkları tarafıma ifade edilmiştir.

Bahsi geçen sitede yaptığım değerlendirmeler doğru olup, mahalli idarelerdeki taşeronların mahalli idarelerin şirketlerinde işçi olarak çalışmak üzere yapacakları başvurunun dayanağını oluşturan 696 sayılı KHK'nin 127 nci maddesi ile 375 sayılı KHK'ye eklenen Geçici 24 üncü maddesinin yürürlük tarihi 24 Aralık 2017 olup, işçilerin başvuruları da bu tarihte başlayacak ve 2 Ocak 2018 tarihinde sona erecektir.

2 ocak 2018 tarihinde ise Merkezi İdare Kuruluşlarının taşeron işçilerinin başvuru süreci başlayacaktır. Muhtemelen, diğer açıklamalar sadece buna matuf yapılan açıklamlardır.

Bu durum; Başbakanlık Mevzuat Sitesinde 375 sayılı KHK'nın yer aldığı bölümde (http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/4.5.375.pdf), 375 sayılı KHK'nın son bölümünde yer alan "375 SAYILI KHK'YE EK VE DEĞİŞİKLİK GETİREN MEVZUATIN VEYA ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN VERİLEN İPTAL KARARLARININ YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHLERİNİ GÖSTERİR LİSTE" de açıkça belirtilmektedir.

Söz konusu sayfaların resmi paylaşımlarımıza eklenmiştir. 

Halil Memiş