www.mevzuattakip.com.tr



Torba Kadrolarda Görev Yapan Memurların Kademe ve Derece İlerlemesi Nasıl Olur?


- 14.06.2016


TORBA KADROLARDA GÖREV YAPAN MEMURLARIN KADEME VE DERECE İLERLEMESİ NASIL OLUR?

Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık derecelerinin normal koşullarda ve torba kadroya atanma halinde nasıl ilerleyeceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

Memurun kazanılmış hak aylık seviyesinden daha yukarıda olan derecelerdeki kadrolara atanması olarak karşımıza çıkan “torba kadro (68/B) uygulaması” ile atanan memurlar için; atama yapılan kadrolar kazanılmış hak oluşturmamakta, ancak bu kadrolarda görev yaptıkları süreler kazanılmış hak aylık seviyelerinin belirlenmesinde değerlendirilmektedir.

Kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi

657 sayılı Kanuna göre, genel olarak Devlet memurlarının;

-Kademe ilerlemesi yapabilmesi için: Bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması gerekir.

-Derece yükselmesi yapılabilmesi için: Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması, derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunulması ile kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen niteliklerin elde edilmiş olunması gerekir.

Torba kadroya atananların ilerlemesi

Devlet memurlarının, kamu kurum ve kuruluşlarına ait unvanların ilk dört dereceli kadrolarına kazanılmış hak üstünde altında olup (Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait olanlar hariç) 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerde bulunan kadrolara da derece yükselmesindeki süre kaydı aranmadan atanabilmektedirler.

657 sayılı Kanunun 68/B maddesine istinaden kazanılmış hak aylık seviyelerinin üstündeki derecelere atanan memurların;

-Torba (üst dereceli) karolarda geçirdikleri süreler, kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine dahil edilir. Bu kadrolarda bulundukları sürenin her bir yılı için 1 kademe ilerlemesi ve her üç yıl için 1 derece yükselmesi uygulanmak suretiyle kazanılmış hak aylık seviyeleri belirlenir.

-Torba kadrolardan alınarak, kazanılmış hak aylık seviyelerine uydun daha alt derecelerdeki kadrolara atanabilirler. (bu tür atama işlemlerine karşı açılan davalarda; atamanın ilgili memurların hizmetinde başarısızlık, uyumsuzluk, kamu yararı gibi nedenlere bağlı olarak yapılması gerektiği yönünde kararlar da verilebilmektedir.)

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA