www.mevzuattakip.com.tr



Tüketici Hakem Heyetine Başvuruda Parasal Sınır Şartı


Tüketici Hakem Heyetlerinin Kurulması ve Çalışmasına İlişkin Usul ve Esasları düzenleyen yönetmelik 21 Eylül 2022 tarih ve 31960 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. - 21.09.2022


Yapılan düzenlemeyle değeri 30.000 TL’nin altında olan anlaşmazlıklarda tüketici hakem heyetine başvuru zorunlu hale getirilirken başvuruların, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülüp karara bağlanacağı belirtildi.

Tüketici hakem heyetleri, görev ve yetki alanına giren başvuruları gereğini yapmak üzere kabul etmek zorunda olacak. Bu durum tüketicilerin ilgili mevzuatına göre alternatif uyuşmazlık çözüm mercilerine başvurmasına engel teşkil etmeyecek. Bakanlık; başvuru sayısı, nüfus yoğunluğu ve benzeri hususları dikkate alarak tüketici hakem heyetleri oluşturmakla görevli olacak.

Değeri 30,000 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak. Başvurunun, tek bir uyuşmazlıkla ilgili olması ve uyuşmazlık konusunun bu parasal sınırı aşması halinde, sınırı aşan kısımdan feragat edilerek tüketici hakem heyetine başvuru yapılabilecek.

Kalan kısım için tekrar başvuru yapılamayacak. Başvuru için parasal sınır, her yıl için ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılacak.

Yönetmeliğin tamamına erişmek için tıklayınız.

 


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA