www.mevzuattakip.com.tr



Ücretsiz İzin Kullanan Memurun O Yıla Ait Yıllık İzin Hakkı Azalır Mı?


Devlet memurlarının çeşitli sebeplerle aylıksız izin kullandıkları hallerde, göreve başlanan yıl içinde çalışılmayan süreler olduğundan hareketle, memurun o yıla ait yıllık izin süresinde kesintiye gidildiği durumlarla da karşılaşılabilmektedir. - 12.10.2016


ÜCRETSİZ İZİN KULLANAN MEMURUN O YILA AİT YILLIK İZİN HAKKI AZALIR MI?

Devlet memurlarının çeşitli sebeplerle aylıksız izin kullandıkları hallerde, göreve başlanan yıl içinde çalışılmayan süreler olduğundan hareketle, memurun o yıla ait yıllık izin süresinde kesintiye gidildiği durumlarla da karşılaşılabilmektedir.

Aylıksız izin kullandığı için göreve başladığı yılın bir bölümünde görevi başında bulunmayan memurlardan bazıları, amirlerinin değerlendirmelerinden kaynaklı olarak o yıla ait yıllık izin sürelerinin tamamını kullanma imkanından yoksun kalabilmektedirler.

Yıllık izin ve aylıksız izin

Devlet memurlarının yıllık izin süresini belirleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanların yıllık izin süresinin 20 gün ve hizmeti on yıldan fazla olanların yıllık izin süresinin ise 30 gün olduğuna hükmetmiştir.

Öte yandan, 657 sayılı Kanunun çeşitli hükümlerinde memurların aylıksız izin kullanabileceği hallerden ve sürelerden söz edilmiş olup, bu hükümler çerçevesinde aylıksız izin kullanan memurun bir takvim yılının tamamında ya da bir kısmında aylıksız izinli olması da mümkündür.

Ancak, aylıksız izin kullanan memurun izin bitim tarihi itibariyle yılın belli bir bölümünde görevde bulunmamış olması nedeniyle, yılın aylıksız izinli geçirilen süreleri dikkate alınarak, ilgili memurun yıllık izin süresi hakkının belirlenmesine imkan veren bir düzenleme 657 sayılı Kanunda yer almamaktadır.

Aylıksız izin kullanan memurun yıllık izin süresi azalmaz

Devlet memurlarının aylıksız izin kullanmaları durumunda;

*Aylıksız izin sebebiyle takvim yılı içinde hiç göreve başlamayan memurun o yıla ait yıllık izin hakkının olmayacağını,

*Aylıksız izin sebebiyle yılın bir bölümünde görevde bulunmamış olan memurun, aylıksız izin bitiminde göreve başlamasıyla birlikte o takvim yılına ait yıllık izninin tamamına hak kazanacağını,

*Takvim yılının aylıksız izinde ve çalışılarak geçirilen sürelerinin göz önünde bulundurulması suretiyle, aylıksız izinde geçen süreler nedeniyle memurun o takvim yılına ait yıllık izin süresi hakkında kesintiye gidilemeyeceğini değerlendirmekteyiz.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA