www.mevzuattakip.com.tr



Vakıf Personeli memur kadrosuna alınmalı mı?


Sosyal yardım ve dayanışma vakfı personeli bir memur gibi işe alınıp çalışmalarına karşın işçi statüsünde tutuluyor. Seslerini ise kimseye duyuramıyorlar. - 22.11.2015


Ülkemizde faaliyet gösteren 1000 adet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve bu vakıflarda çalışan 10 bin personel bulunuyor. SYDV personeli işe alınırken, devlet memurlarında aranan genel şartlar yanında, görevin niteliğine göre; 4 yıllık yükseköğrenim, KPSS puanı, yabancı dil ve bilgisayar bilgisi gibi şartlara tabi tutuluyor.
SYDV personeli memur gibi işe alınmasına ve memur gibi görev yapmasına karşın işçi statüsünde çalıştırılıyor ve kadro istiyorlar.

İş güvenceleri  yok 

SYDV personeli belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılıyor. Dolayısıyla da 657 sayılı Kanuna değil İş Kanunu’na tabiler. Bunun da tabii bazı sonuçları var;

- Memur gibi iş güvenceleri yok

- Memurların yararlandığı sosyal- mali hakları ve tayin hakları yok

- Başka bir ilde çalışan hanımla evlenmeleri halinde, memur gibi hemen eş durumundan tayin şansları yok. 

Gelir Testini Bile Vakıflar Yapıyor 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları kamuoyunda fakir fukara fonu adıyla bilinen sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik fonunda toplanan kaynağı, ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ve ayni olarak dağıtmak üzere çalışıyor. Vakıflar; illerde vali, ilçelerde kaymakamların başkanlığında faaliyet gösteriyor.

Ancak bu vakıfların çok önemli başka görevleri de var ve personeli devlet memurlarının yapması gereken türde görevleri yerine getiriyor. Örneğin, kişilerin genel sağlık sigortasından ücretsiz veya prim ödeyerek yararlanmaları için yapılan gelir testini bu vakıfların personeli yapıyor. Yani gerçek anlamda bir memuriyet söz konusu.

Bunun yanında SYDV’ler ihtiyaç sahiplerine gıda, kömür, barınma ve parasal yardımlar sağlıyor. Bu gibi asli görevleri yanında, mevzuat değiştikçe devletin yüklendiği sosyal sorumluluklarla ilgili faaliyetleri de yürütüyorlar. 2022 sayılı yasa kapsamında gerçekleşen faaliyetlerin bazıları şöyle:

- 65 yaş aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı, evde bakım aylığı bağlanması işlemleri

- Öksüz, yetim ve asker çocuğu yardım programı

- Muhtaç asker ailelerine yönelik düzenli nakit yardım programı

- Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım programı

- İşe başlama işe yönlendirme yardımı.

Memur Güvencesi Biterse 

SYDV personelinin yaptığı işlere bakılırsa kamu kurumu oldukları tartışmasız ancak öyle nitelendirilmiyor. Öyle ki SYDV’nin yaptığı işlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kendi logosunu kullanıyor ama personelini memur olarak nitelendirmiyor. Bu açıdan ortada önemli bir mantık sorunu var. Bu sebeple SYDV personeli istedikleri kadroyu almayı hak ediyor.

Ancak ortada başka bir sorun daha var. Malumunuz ilerleyen günlerde 657 sayılı Kanun’un tekrar gündeme alınması söz konusu ve memuriyette iş güvencesinin kaldırılması hedefleniyor. Eğer bu düzenleme yapılırsa tüm memurlar işçiler gibi tazminat ödenerek kolayca işten çıkartılabilecek.
Şu an böyle bir politika varken SYDV personelinin kadro talebi ne ölçüde karşılanır, koca bir soru işareti.

Mehmet Bulut

Kaynak: Meydan Gazetesi


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA